AFC draagt zege op koploper Zuidvogels op aan Ronny Susan

AFC zaterdag dendert maar door. De ploeg van Benno Nihom won de topper in de eerste klasse A met 2-0 van koploper Zuidvogels. Voor de ploeg van voormalig De Dijk-trainer Juan Fernandez Coto was het pas de tweede nederlaag van het seizoen. Doelpunten van Michael Malmberg en invaller Tommy Dekkers vanaf elf meter brachten de achterstand op de ranglijst terug tot vier punten.

Vrijdag overleed plotseling Ronny Susan. De AFC-er in hart en nieren was 59 jaar lid en werd slechts 67 jaar. Benno Nihom: “Dit komt echt heel hard aan binnen de club en ook bij ons team. Ronny stond altijd langs de lijn. Deze overwinning dragen we zeker aan hem op. Het maakt voor mij persoonlijk de zege in ieder geval nog mooier. We zeggen vaak dat voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven is. Dat zie je nu maar weer.” AFC nam voor de wedstrijd (zie video) op een mooie manier afscheid van Susan.

De wedstrijd tussen de nummers een en twee van de ranglijst kwam moeizaam op gang. Zowel Coto als Nihom wisten waar de sterke punten van de tegenstander lagen en dat was duidelijk zichtbaar. Kansen vielen er nauwelijks te noteren. Pas na een kwartier kreeg AFC de eerste. En lange bal van Justin Swart kom bij Pepijn Veerman, maar de zag zijn lob over keeper Frank Mol nog door Tim Hofmeijer worden gekeerd. Vijf minuten later was het wel raak. Een slap schot werd gekraakt en via een aantal benen gaf Michael Malmberg uiteindelijk het laatste zetje (1-0).

Zuidvogels creëerde weinig tot niets. Twee kansloze schoten van Jaap Jong waren het enige wapenfeit van de ploeg uit Huizen. Op slag van rust leek de 2-0 ook nog te vallen. Identiek aan de treffer van Malmberg kreeg Helstone een enorme kans, maar de topscorer kreeg zijn voet niet voldoende tegen de bal.

20161126-afc-zuidvogels-foto-tom-poederbach-frank-mol
Foto Tom Poederbach | Doelman Frank Mol zat er dichtbij, maar Tommy Dekkers scoort el vanaf elf meter

Na tien minuten in de tweede helft nam Zuidvogels steeds meer het initiatief. Een schot van voormalig AFC-er Michiel Foppen miste voldoende vaart om echt gevaarlijk te worden voor doelman Jort Berghuis. De grootste kans was voor Niels van der Zaal. Na een goede voorzet van de verder onzichtbare Steve proces kopte Van der Zaal van dichtbij recht in de handen van Berghuis.

Naarmate de wedstrijd vorderde moest de ploeg van Coto steeds meer risico nemen. Het leverde AFC de nodige ruimte op via de counter. Tien minuten voor tijd schoot Veerman net over en invaller Tommy Dekkers schoot uit vrijstaande positie naast. Aan de andere kan ontsnapte AFC nog een keer toen een corner van Promes door iedereen gemist werd en net langs de tweede paal over de achterlijn ging.

20161126-afc-zuidvogels-foto-tom-poederbach-luchtduel
Foto Tom Poederbach | Joey Singels vecht een luchtduel uit met Tim Horsmeijer

In de laatste minuut van de wedstrijd was een snelle counter de aanleiding voor de 2-0. Helstone verlengde de bal op Dekkers die vervolgens door Daryl Yngard werd gevloerd. Een rode kaart was de terechte straf voor de verdediger. De strafschop was niet terecht omdat de overtreding buiten de zestienmeter plaats vond. Scheidsrechter Germs, die verder prima floot, legde de bal echter op de stip. Dekkers faalde vervolgens niet vanaf elf meter (2-0).

Nihom: “We zijn vorig seizoen begonnen aan een traject in de tweede klasse. We zijn nu iets meer dan een jaar verder en we spelen een topper in de eerste klasse. Het is prachtig om mee te maken. Dat we nu winnen is natuurlijk ook prachtig voor de competitie. De spanning is weer helemaal terug.” AFC verkleint de achterstand op Zuidvogels nu tot vier punten en heeft alleen de leiding genomen in de tweede periode.

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.