AFC komt vroeg doelpunt Jong AZ niet meer te boven

Tweededivisionist AFC wacht nog op haar eerste zege in 2017. De ploeg van Ton du Chatinier leed op eigen veld tegen koploper Jong AZ haar vierde nederlaag op rij. Een vroeg doelpunt van Muamer Tankovic, die vlak voor rust rood kreeg, kon niet meer worden weggewerkt.

De wedstrijd was nog geen twee minuten oud toen scheidsrechter De Brito Roque de bal op de stip legde. Sam Nijpels onderbrak een fraaie solo van Jeremy Helmer en vanaf elf meter maakte Muamer Tankovic, die dit seizoen twaalfde wedstrijden in het eerste elftal speelde, geen fout: 0-1. Vanaf dat moment liep AFC achter de feiten aan. In de eerste helft wist de thuisploeg nauwelijks een kans te creëren. Verder dan een schotje van Marien Willemsen van afstand kwamen de Amsterdammers niet.

De beste kansen in het restant van de eerste helft waren voor Jong AZ. AFC-doelman Laszlo Sandor moest zich strekken om een kopbal van Guus Til over de lat te tikken, even later mikte Calvin Stengs uit kansrijke positie over het doel. Op slag van rust moest doelpuntenmaker Tankovic vroegtijdig naar de kleedkamers. Hij zou Magid Jansen een elleboogstoot hebben gegeven en kon met een rode kaart vertrekken.

Met een man minder koos Jong AZ ervoor om in te zakken en te gokken op tegenstoot met de de snelheid van Stengs en Jeremy Helmer. AFC moest een gaatje vinden in de Alkmaarse defensie, maar grossierde in foute passes. Wederom kon alleen Willemsen van afstand voor gevaar zorgen. In de laatste twintig minuten koos Du Chatinier met het inbrengen van Tim Wulffraat voor Teun van Zweeden voor de aanval. De spits kreeg al snel een goede mogelijkheid, alleen gaf hij zijn schot niet genoeg kracht mee naar een harde pass van Johan Kulhan.

Het zat de thuisploeg sowieso niet mee in de afronding. Matthijs Jesse en Sam Nijpels kregen in de slotfase nog een goede mogelijkheid, maar beide mikten te hoog uit kansrijke positie. Aan de andere kant verzuimde Jong AZ de wedstrijd in het slot te gooien. Calvin Stengs voerde zijn acties telkens te ver door en op het moment dat hij door invaller Teun Bijleveld voor het doel werd gezet, schoof hij de bal voorlangs.

Na afloop feliciteerde Du Chatinier Jong AZ-trainer Martin Haar alvast met het kampioenschap. De beloften hebben nu negentien punten voorsprong op nummer twee GVVV. AFC staat nu achtste. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de Tweede Divisie.