AFC periodekampioen na zege op DTS Ede

Koploper AFC heeft opnieuw goede zaken gedaan in de zaterdag eerste klasse A. De ploeg van trainer Benno Nihom versloeg op eigen veld DTS Ede met 2-1 en heeft de tweede periode binnen gesleept door te profiteren van puntverlies van de concurrentie.

De Amsterdammers begonnen niet heel goed aan de eerste officiële thuiswedstrijd van 2017. Daardoor kon DTS Ede binnen zes minuten tot tweemaal toe gevaarlijk worden via Mike Molenaar. De spits van DTS stuitte eerst van dicht bij op de handen van AFC-doelman Jort Berghuis en raakte uit de daarop volgende rebound de lat. Daarmee kwam de thuisploeg met de schrik vrij.

AFC had in de openingsfase zichtbaar moeite om de bal vlot rond te laten gaan. Het spel oogde in het eerste vijftien minuten slordig en gehaast. Mede daardoor wist de formatie van Nihom pas halverwege het eerste bedrijf de eerste kans van de wedstrijd te creëren. Wessel Westerhof probeerde uit een voorzet raak te koppen, maar dat kon de DTS-goalie Robin Franken met de vuisten voorkomen.

Na een minuut of 25 ging de ploeg van Nihom beter voetballen. Dat resulteerde na 32 minuten bijna in de 1-0, maar uit een vrije trap van Gijs Niehe kopte Pepijn Veerman over. Op slag van rust kreeg ook nog Michael Malmberg een goede kans om AFC op voorsprong te zetten, maar na een snelle uitval schoot hij wild over. Daardoor werd er met een 0-0 stand gerust.

AFC trok na rust de lijn van het einde van de eerste helft door, maar wist ook nu niet veelvuldig gevaarlijk te worden. Tot aan de zestigste minuut. Justin Swart haalde van zo’n twintig meter uit, zag zijn schot aangetikt worden en vervolgens in het doel eindigen: 1-0. Kort daarop kregen ook de gasten een goede mogelijkheid (over voor open doel), maar ook nu kwam AFC met de schrik vrij.

Een kwartier voor tijd was het alsnog raak voor de gasten uit Ede. Uit een van de spaarzame kansen van DTS kopte Molenaar raak. Toch ging AFC er alsnog met de zege van door. Malmberg zorgde in de slotfase voor de verdiende 2-1, nadat de Amsterdammers meerde kansen onbenut had gelaten.

“Altijd lekker om een periode te winnen”, reageerde Nihom, die de concurrentie punten zag morsen. “Het eerste doel was om ons veilig spelen, het tweede een periode. Dus ik ben dik tevreden. Ik vond ook dat in deze wedstrijd naar voren kwam dat we niet afhankelijk zijn van een of twee spelers. En waar dit gaat eindigen zien we wel.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.