Foto Tom Poederbach | Kan AFC de prestatie van vorig seizoen (tien zeges op rij) verbeteren door ook bij Volendam te winnen?

AFC (zaterdag) na rust langs Volendam

In de eerste klasse A heeft AFC zich een zelf tegen Volendam vooral na rust van haar best kant laten zien. In het eerste deel was de ploeg van voormalig JOS-trainer Sander Middelbeek de bovenliggende partij, maar door goals van Wessel Westerhof en Pepijn Veerman wonnen de Amsterdammers met 2-0 en klimmen daardoor naar de derde plaats.

Trainer Benno Nihom: “Ik denk dat we verdiend gewonnen hebben. Natuurlijk was Volendam voor rust de bovenliggende partij, maar dat was ook een beetje optisch bedrog want veel kansen hebben ze niet gehad.” AFC kon de bal maar kort in haar bezit houden en had vooral moeite met de technische  Joey Tol. Rechtsback Willem Deetman zag de eerste twintig minuten alle hoeken van het veld.  In het eerste kwartier stond Tol ook vaak aan de basis van de spaarzame kansen.

Al vroeg in de wedstrijd was het Danny Tol die Joey Tol bereikte en met een scherpe voorzet bediende hij Sonny Tol, maar het was Jort Berghuis die een vroege achterstand voorkwam. Een afstandsschot was Joey Tol leverde geen doelpunt op en Berghuis kreeg nog net zijn handen tegen een schot van Danny Tol aan. Toch leek halverwege de eerste het doelpunt voor Volendam toch te vallen.

Foto Tom Poederbach | Jort Berghuis stopt de strafschop van Sonny Tol

Een vrije trap van Joey Tol kwam bij Sonny Tol die door Justin Swart werd vastgehouden. Scheidsrechter De Haan bestrafte de overtreding terecht met een stafschop. Maar juist daar ligt dit seizoen het probleem bij Volendam. Het was de vijfde strafschop van het seizoen en voor de zoveelste keer ging de bal er niet in. Berghuis keerde de matig ingeschoten strafschop van Sonny Tol.

De eerste echte kans voor AFC kwam pas een minuut voor rust toen Mauritsio Helstone net voorlangs schoot. De tweede waarschuwing kwam een minuut later toen Helstone in het strafschopgebied tegen de grond werd geduwd, maar De Haan zag er opmerkelijk genoeg geen penalty in .

Foto Tom Poederbach | De terugkeer van Sander Middelbeek naar Amsterdam leverde hem geen zege op

Na rust zakte Volendam steeds meer in. De krachten leken wel op. Twee ongevaarlijke schoten van Pepijn Veerman en Willem Deetman gaven echter wel de intenties aan van AFC. De ploeg van Nihom kwam steeds beter in de wedstrijd en het was wachten op een goal. Nadat Helstone eerste een halve omhaal niet beloond zag worden en Veerman een vrije kopbal ver naast kopte was het uiteindelijk Wessel Westerhof die uit een corner van Helstone de 1-0 maakte. Dat het juiste Westerhof was die de 1-0 maakte maakte het voor Sander Middelbeek misschien extra zuur. Beide werkte samen bij JOS/Watergraafsmeer. Westerhof: “na die gemiste strafschop van hun kregen we toch het idee dat er wat te halen viel. Na rust waren we ook echt een stuk sterker. En we scoren altijd. We hebben genoeg mensen die dat kunnen. Nu was ik de gelukkige.”

Foto Tom Poederbach | Pepijn Veerman heeft AFC net op 2-0 gezet

De tweede treffer liet niet lang op zich wachten.  Vier minuten na de openingstreffer volgde een afgemeten voorzet van Michael Malmberg die op prachtige wijze werd afgerond door Pepijn Veerman (2-0).  De krachten bij Volendam waren op en de score had nog veel hoger op kunnen lopen.  Helstone schoot voorlangs, invaller Sil Paddenburg raakte de paal en Helston kopte net naast nadat hij boven doelman Sander Binken uit tornde.

Westerhof: “Ik heb Sander Middelbeek na afloop een hand gegeven en hem succes gewenst. Ze hebben een goede ploeg, maar ik kan me voorstellen dan ze er flink de balen van hebben.”

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma  van de zaterdag eerste klasse A.