Ajax klasse beter dan Swift

Het koningsduel in de eerste klasse A vandaag is beslist in het voordeel van Ajax. Aan het Olympiaplein werd het in de zeer goed bezochte wedstrijd uiteindelijk 0-3 voor Ajax. Kansloos was Swift niet, maar het klasseverschil gaf toch de doorslag.

De belangen waren groot vandaag. Ajax verdedigde de koppositie en Swift had een overwinning nodig om weer gelijk in punten te komen. De wedstrijd begon dan ook iets nerveus, want Swift wist dat dit hun laatste kans was. Ajax kreeg de eerste kans toen Dennis Kaars de bal teruglegde op Bas Vellema. Zijn schot ging echter naast. Maar ook Ajax was nerveus en Swift profiteerde bijna van een verkeerde terugspeelbal. Daarna werd het een echt duel, mede door scheidsrechter Robert Westland, die vanaf het begin een mannelijke wedstrijd liet spelen, zonder de controle te verliezen.

In de 28e minuut werd de ban door Ajax gebroken. Laurens ten Heuvel werd in de diepte aangespeeld, stond geen buitenspel en werkte laag over de grond af 0-1. Swift had dus wat het absoluut niet wilde, een tegengoal. Swift sloeg bijna direct terug. Tijs Boeting kwam door over links, maar keeper Danny Been redde. Ruststand 0-1.

Na rust een beter Swift dat op zoek ging naar de gelijkmaker. Tobias Kuyvenhoven had hem op de schoen, maar weer stond de uitstekende Ajax keeper Been in de weg. Swift bleef het proberen, maar voetballend gezien ging het bij Ajax net even iets makkelijker. Een verkeerde pass bij Swift werd door Ajax genadeloos afgestraft. Patrick van Dijk tekende voor de 0-2. Hiermee was het verzet van Swift gebroken en de kans op de titel verkeken. Dennis Kaars maakte er even later 0-3 van, na een goede actie op links van Sergio Parris. Tot overmaat van ramp kwam er ook nog een rode kaart voor Swift verdediger Vincent Dekker, die aan de noodrem moest trekken. De laatste tien minuten kreeg Ajax nog legio kansen om de score op te voeren, maar keeper Schrama van Swift voorkwam erger. 0-3 bleef de eindstand.

Ajax stevent hiermee af op de felbegeerde titel in de eerste klasse. De ambities van de club gaan zelfs nog verder en de doelstelling zal uiteindelijk de topklasse zaterdag zijn. Swift haalt het dan net niet, maar kan nog via de nacompetitie iets afdwingen. Een mooi seizoen is het toch al voor de ploeg van scheidend trainer Dick Krommenhoek.

Vanavond zullen de beelden van dit duel te zien zijn op onze website, alsmede de interviews met spelers en trainers.

Foto’s: Rob van Vliet