Ajax maakt na rust bekerpuree van Zuidvogels

De doelpuntenmachine van Ajax was dinsdagavond ook tegen Zuidvogels behoorlijk op stoom. Op Sportpark de Toekomst won Jorg Smeets van zijn oude club met 5-0. In de eerste helft konden de gasten nog enigszins mee, maar na de pauze maakte de thuisploeg puree van de Huizenaren. De Amsterdammers bekeren verder naar de laatste zestien.

“Voor rust was het tempo bij ons nog wat laag. Dat was op zich ook wel logisch na de wedstrijd van zaterdag en de krachttraining die we gisteren hadden. We waren na rust wederom dodelijk toen zij wat meer naar voren speelden en wij de ruimte kregen”, blikte Smeets terug.

Zuidvogels begon dapper aan het duel en kwam na een minuut of tien met het eerste wapenfeit. Een kopbal van Danny Roozendaal vloog voorlangs. Vervolgens was het de beurt aan Ajax. Reda Kharchouch stuurde Stanley Akoy weg die net te scherp breed legde op Joost Heij.

Op deze mogelijkheden na viel er geruime tijd weinig te genieten in dit duel. Mooi schouwspel was wel de geschorste Zuidvogels-trainer Juan Fernandez Coto. Vanachter de reclameborden gaf de oefenmeester volop aanwijzingen aan assistent James van Beurden en schreeuwde hij de longen uit zijn lijf om de boel extra op scherp te zetten.

Het laatste kwartier voor de pauze kwam er ook binnen het veld wat meer leven in de brouwerij. Het begon bij de openingstreffer van Heij. Siver Abdulrahman vond met een prachtige lange bal Bilal el Amrani, die  het leer opzij tikte naar Heij. Voor een leeg goal maakte de voormalig spits van AFC geen fout: 1-0. Twee minuten voor de rust liet Jermaine Heldoorn een enorme kans op de gelijkmaker liggen.

Net als tegen Hoek stond het eerste kwartier van de tweede helft bol van Ajax treffers. Berry van ’t Land schoot in minuut 55 een rebound van Akoy vanaf rand zestien tegen de touwen. Joost Heij vond 180 tellen later de verre hoek en na iets meer dan een uur op de klok, tikte Bilal el Amrani voor een leeg doel de 4-0 binnen.

De bezoekers bleven goed knokken ondanks de ruime achterstand. Het leverde nog een aantal behoorlijke kansen op diep in het tweede bedrijf.  Deze kwamen van de invallers Lorenzo Tat en Niels van der Zaal. Tat vond de voeten van Rolf Hazelaar en Van der Zaal mikte van dichtbij te hoog.

Ajax bewaarde het toetje voor het einde. Stefano Seedorf stuurde Akoy de diepte in die met een magistraal stiftje voor de 5-0 eindstand zorgde. Zuidvogels-speler Michiel Foppen liep in de slotseconden nog tegen een zeer opmerkelijke tweede gele kaart aan. “Ik riep alleen maar ‘wat een ballenwedstrijd’ en ik mocht vertrekken”, vertelde de verdediger terwijl hij naar de kleedkamers liep.

Na de 6-1 tegen Hoek boekte Ajax de tweede grote zege in vier dagen tijd. Smeets: “Na afgelopen zaterdag heb je snel het idee dat we misschien wel naast ons schoenen zouden lopen. Als je dan dit op kan brengen is dat gewoon goed. De scherpte was er en uiteindelijk win je hem nog makkelijk.”

Kijk hier voor alle uitslagen van de vierde ronde van de districtsbeker West 1.

Verslag en foto’s: Justin Crombeen