Ajax schakelt Eemdijk uit na fenomenale eerste helft

“Eén van de betere helften die ik tot nu toe gezien heb”, zei Ajax-trainer Jorg Smeets na het met 2-5 gewonnen bekerduel bij Eemdijk. De Amsterdammers waren heer en meester en tikten de medehoofdklasser helemaal kleurenblind voor rust. Na de 0-4 stand bij de pauze kregen de bezoekers het nog even moeilijk, maar de winst kwam niet meer in gevaar. Ajax bereikt de laatste acht en is nog één zege verwijderd van de landelijke beker.

“Het was heel goed en dominant vanuit onze kant en soms was het zelfs wat hautain. We liepen er heel makkelijk doorheen en konden makkelijk opbouwen. Met de wind mee in de eerste helft gaf ik vooraf al aan dat we vol druk moesten zetten en we het verschil al in de eerste helft moesten maken. Dat is gelukt”, blikte Smeets terug.

Dat beide ploegen op hetzelfde niveau acteren was in het eerste bedrijf niet te merken. Het had meer weg van een treffen met een equipe die drie klassen lager speelt. Ajax kon frank en vrij combineren en bij Eemdijk was het spel heel onrustig. Binnen de vier minuten lag de bal al in het net bij de formatie uit Spakenburg-Bunschoten. Reda Kharchouch zag doelman Gerben Ruizendaal iets tever voor zijn goal staan en vanaf een meter of dertig opende de vleugelspeler fraai de score.

Na deze vroege treffer bleef het dominante Ajax voornamelijk gevaarlijk via schoten uit de tweede lijn. Kharchouch mikte te hoog, Berry van ’t Land poeierde naast en een vrije trap van de middenvelder vloog over. Ajax bewaarde de uitgespeelde kansen voor het laatste kwartier voor de pauze. Kharchouch zag zijn poging uit een voorzet van Jack van Moerkerk voorlangs gaan, maar een minuut later tekende de aanvaller voor zijn tweede van de middag. Een inzet van Stanley Akoy belandde op de paal, uit de rebound schoof Kharchouch perfect binnen.

De gifbeker was nog niet leeg voor Eemdijk. Een counter van Ajax leek te eindigen bij Bilal el Amrani, maar die kreeg het leer niet goed onder controle. El Amrani legde vervolgens perfect terug op Stefano Seedorf, die met een magistraal lobje voor de 0-3 zorgde. In de slotminuten ging Eemdijk-aanvaller Roy Beukers in de fout, door in de eigen zestien zijn directe tegenstander vast te houden. Vanaf elf meter maakte El Amrani geen fout: 0-4.

Het duel leek voor rust al beslist, maar daar dacht Eemdijk toch anders over. De groenhemden gooiden er in bedrijf twee meer passie, beleving en strijd in. Daar had Ajax het wel even moeilijk mee. In minuut 49 ging de bal op de stip. Sluitpost Rolf Hazelaar vloerde Roy Beukers. Volgens Smeets een onterechte beslissing. “Heel erg makkelijk gegeven. Hij schiet de bal weg en het wordt beoordeeld als een overtreding.” Jasper Bolland benutte de strafschop feilloos.

Diezelfde Bolland maakte er drie minuten later zowaar weer een wedstrijd van, door Hazelaar te verslaan in de verre hoek. Het geloof was terug bij Eemdijk. De gastheren kregen mogelijkheden op de aansluiting. Uit een corner van invaller Nicky Baggelaar mikte de inlopende Jan Pieter Hartog teveel naar rechts en Wouter Bout had van dichtbij het vizier niet op scherp. Aan de overzijde miste Van Moerkerk een grote kans om het duel definitief op slot te gooien.

Die rol was twaalf minuten voor het einde wel besteed aan Akoy. El Amrani onderschepte een slechte pass van Hartog en gaf de bal mee aan de twintigjarige middenvelder. Oog-in-oog met Ruizendaal zorgde Akoy voor de 2-5 eindstand. Smeets had meer verwacht van de tegenstander uit de hoofdklasse B. “Eemdijk is meestal een lastig te bespelen ploeg. Zij moeten het hebben van het fysieke met een paar uitschieters als Bolland. Na hun tweede goal waren we het heel even kwijt, maar de rust keerde een kwartier na de pauze weer terug.”

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma van de districtsbeker.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Orange Pictures / Rob van Vliet