Ajax verplettert Hoek na moeizaam begin

Ajax is tegen Hoek de tweede seizoenshelft ontketend gestart. De Amsterdammers hadden het in de beginfase lastig tegen de ploeg uit Zeeuws Vlaanderen, maar na negentig minuten stonden er duidelijke cijfers op het bord: 6-1. De formatie van Jorg Smeets handhaaft zich door de winst op plek zes in de zaterdag Hoofdklasse A.

De personele bezetting van Ajax kende wat problemen. “Het was even wennen aan de samenstelling vandaag. We hadden wat afwezigen waaronder een geschorste Rolf Hazelaar, een zieke Edwin Soeharto en een geblesseerde Bobby Bosma. Hierdoor mocht Jake Wollgarten zijn debuut maken. Hij was in het begin wat ongelukkig, maar gaandeweg groeide hij in de wedstrijd.  Ik vind dat hij een gedegen pot heeft gespeeld”, geeft Smeets de debutant een compliment.

In de beginfase leek een grote zege zeker niet in de maak. Ajax was slordig, leed vaak balverlies en keek al snel tegen een 0-1 achterstand aan. Nick de Groote profiteerde van matig uitverdedigen van Berry van ’t Land. Kort hierna liet Ajax na de boel weer gelijk te trekken. Bilal el Amrani stuitte na een prachtige combinatie met Rowendy Schoop op doelman Jordi de Jonghe.

Gedurende het eerste bedrijf kwam Ajax beter in de wedstrijd. Hoek loerde voornamelijk op de counter en de thuisploeg werd dreigender en dreigender. Tot grote kansen leidde het niet. Smeets hamerde erop geduldig te blijven. “Zij hadden het de eerste 35 minuten goed staan en dan moet je niet forceren. Na de 1-1 waren zij het tien minuten even helemaal kwijt.” Van t’ Land legde goed breed op Reda Kharchouch, die eenvoudig de gelijkmaker binnen schoof.

Hoek was inderdaad behoorlijk van de leg. Ajax kreeg kans op kans en kwam na een prachtige aanval, die vanuit Stanley Akoy uiteindelijk eindigde bij Jack van Moerkerk, op 2-1. Lars Middelwijk en Kharchouch verzuimden vervolgens het duel voor rust al te beslissen. Maar vlak na de pauze gooide Akoy de wedstrijd alsnog op slot. Een schitterende pegel zeilde via de binnenkant van de paal in de kruising: 3-1. “Na die derde treffer gaan zij natuurlijk wat meer proberen. Er ontstond aan hun kant veel ruimte en daar hebben wij wel de spelers voor om daar gebruik van te maken.”

De bezoekers hielden nog wel het geloof. De Groote kreeg een goede kans op de aansluiting, maar mikte voorlangs. Kort hierop maakte Van ’t Land op aangeven van Kharchouch definitief een einde aan alle Zeeuwse illusies: 4-1. Hoek was in het verdere verloop van de tweede helft zeker nog wel een aantal keer gevaarlijk. De echte scherpte voorin was echter allang verdwenen. Ajax was veel meedogenlozer. Al werden de Amsterdammers bij de 5-1 wel geholpen door Hoek-verdediger Gio Siereveld. Het slotakkoord kwam vlak voor tijd van de schoen van invaller Joost Heij. De spits tikte eenvoudig binnen uit voorbereidend werk van Van Moerkerk.

Na de 7-1 zege op Noordwijk eerder dit seizoen stuurde Ajax opnieuw een concurrent met grote cijfers naar huis. Smeets blijft desondanks zeer nuchter. “We kijken echt van wedstrijd tot wedstrijd. De doelstelling blijft eerste vier spelen. We hebben afgesproken hier ook niet van af te wijken.” Lang uitrusten is er niet bij voor Ajax. Dinsdag wacht het bekertreffen met Zuidvogels, de club waar Smeets in de jeugd bij voetbalde en ook vijf jaar hoofdtrainer is geweest.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse.

Verslag: Justin Crombeen

Foto’s: RickySportPhotography