Amstelveen kruipt bij AH’78 door het oog van de naald

Amstelveen is de finale van de nacompetitie voor promotie naar de zaterdag tweede klasse slecht begonnen. De ploeg van Radjin de Haan verloor met 2-1 op bezoek bij AH’78 en hield daarmee de schade behoorlijk beperkt, want de thuisploeg verzuimde in de eerste helft de dolksteek uit te delen.

Amstelveen en AH’78, beide overtuigend in de finale gekomen, waren elkaar al tegengekomen in derde klasse C. Beide keren won AH’78 met twee goals verschil. Ook nu ging de ploeg uit Huizen er op eigen veld meteen vol op. Dit resulteerde na zes minuten al bijna in een doelpunt. Uit een corner viel de bal voor de voeten van Dwaynley Spijker, maar zijn inzet werd geblokt. Ook de rebound van Mohamed el Kaddari werd tegengehouden.

7P9K4147

Twee minuten later vond Thomas van Middelkoop doelman Alex Sacca op weg naar de openingstreffer. Amstelveen kon er weinig tegenin brengen. Halverwege de eerste helft verslikte Patrick Spitteler zich in het veld en zijn terugspeelbal op Sacca was te zacht. Spijker wist daar wel raad mee en schoof de bal binnen: 1-0. Zes minuten later had Spijker zelfs de 2-0 te pakken, toen hij met zijn snelheid de verdediging eruit liep en Sacca voor de tweede keer kansloos liet. Zo stond Amstelveen na ruim een half uur spelen op een 2-0 achterstand en moest het alle zeilen bijzetten om niet overlopen te worden.

Na de rust had het namelijk zomaar gedaan kunnen zijn voor de gasten. Sacca wist de pogingen van El Kaddari en Van Middelkoop te keren en werd ook nog een keer geholpen door een uitstekende sliding van Quincy Uljee om een treffer van El Kaddari te voorkomen. Vervolgens nam Amstelveen langzaam het heft in handen. Een vrije trap van Maarten Zwaan werd doorgekopt door Robert Lesmeister, maar de inzet van de ingevallen Michael Lippens was te hoog.

7P9K4000

Amstelveen moest het vooral van de standaardsituaties hebben. Een kopbal van Jurrit Wilhelmus uit een hoekschop werd echter op de doellijn gepareerd door doelman Tom van Loon en de poging van Lippers eindigde op de lat. Vijf minuten voor tijd kreeg Amstelveen alsnog de verdiende aansluitingstreffer. Mike van den Steenhoven werd in het strafschopgebied onderuit gelopen en scheidsrechter Van der Laak wees naar de stip. De strafschop werd verzilverd door Zwaan: 2-1.

7P9K4225

Door de late 2-1 heeft Amstelveen nog kansen om het volgende week op eigen veld af te maken tegen AH’78, dat in de eerste helft de kansen heeft laten liggen om van de return slechts een formaliteit te maken. De winnaar van deze tweestrijd speelt volgend seizoen in de tweede klasse, de verliezer krijgt een week later nog een kans op een beslissingstoernooi.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie.

Verslag: Helmar Vercasman
Foto’s: Hans van Beek