Benauwde zege Ajax op Sliedrecht

Aan de ongeslagen reeks van zaterdag Hoofdklasser Ajax, sinds 5 november, komt vooralsnog geen eind. De ploeg van Jorg Smeets ontsnapte in de slotfase aan puntverlies tegen laagvlieger Sliedrecht. Mede door twee doelpunten van Stefano Seedorf werd met 3-2 gewonnen. De Amsterdammers blijven desondanks zesde staan.

De wedstrijd begon nog zo goed. Slechts 47 seconden had Ajax nodig om op voorsprong te komen. Sliedrecht had de bal maar één keer aangeraakt: een poging van verdediger Arie Lock om een voorzet van Reda Kharchouch weg te werken mislukte, waardoor de bal voor de voeten van Stefano Seedorf terecht kwam. Helemaal vrij tikte de middenvelder bij de tweede paal binnen. Sneller had hij nog nooit een doelpunt gemaakt.

Tien minuten later had Seedorf de 2-0 op zijn schoen. Hij zette zichzelf goed vrij, maar zijn stift was net niet krachtig genoeg om doelman Stefan Lobbezoo te passeren. De thuisploeg het zelf na om het veldoverwicht ook verder tot uitdrukking te laten komen in de stand. Er sleep hierdoor wat gemakzucht en onzorgvuldigheid in de ploeg. Sliedrecht kon hier door goed keeperswerk van Matthijs Kuiper, die de geblesseerde Rolf Hazelaar verving onder de lat, niet van profiteren. Zo werd een kopbal van Lock uit een hoekschop fraai gepakt door de sluitpost.

Het bleek een waarschuwing te zijn voor de Amsterdammers, die zich hier in het begin van de tweede helft nog niet van bewust waren. Binnen de minuut na de hervatting kreeg Gavir Breidel een enorme mogelijkheid, toen hij vrij opdook voor het Ajax-doel, maar zijn schot miste de juiste richting. De gelijkmaker viel drie minuten later alsnog. Opnieuw stond Breidel vrij bij de tweede paal. Een lage voorzet van Mike Langerak schoot door, nu trof de rechtsback wel doel: 1-1.

Toch wist de thuisploeg zich weer te herpakken. Seedorf won een luchtduel met Sliedrecht-verdediger Bas van Stokkom en kreeg de bal met een gelukje mee. Oog-in-oog met Lobbezoo maakte de 34-jarige middenvelder geen fout (2-1), zijn vijfde van het seizoen. Meteen drukte Ajax goed door en een vrije trap van Lars Middelwijk (gepakt door de doelman) en een afstandsschot van Berry van ’t Land (rakelings naast) hadden een beter lot verdiend om verder afstand te kunnen nemen.

De 3-1 viel uiteindelijk na ruim een uur spelen. Jack van Moerkerk profiteerde van een fout van verdediger Lock, haalde de achterlijn en stelde de inlopende Reda Kharchouch in staat om de voorzet binnen te lopen. De wedstrijd leek beslist, totdat Ajax niet wist hoe het om moest gaan met de toenemende druk van Sliedrecht. Drie minuten voor tijd moest Kuiper handelend optreden bij een schot van Nizar Mekkaoui, maar de rebound van Langerak was hem teveel: 3-2.

Ajax kwam zelfs nog goed weg toen de gasten bij het ingaan van de blessuretijd dé mogelijkheid op de 3-3 onbenut lieten. Langerak stond helemaal vrij bij een voorzet van Breidel, maar de middenvelder raakte de bal niet goed genoeg en zag zijn inzet via de buitenkant van de paal naast gaan. Opluchting volgde bij de thuisploeg, die drie belangrijke punten over de streep trokken, ook al maakte Ajax het zichzelf onnodig moeilijk.

“Zo’n wedstrijd kan er een keer tussen zitten. We zijn vaak genoeg in zulke wedstrijden aan de verkeerde kant van de streep geëindigd, dus het is fijn als we ook zulke wedstrijden winnen”, oordeelde Stefano Seedorf na afloop. “Het gaat om de drie punten. We willen bovenin mee blijven draaien en de goede reeks doorzetten. Dat is ons gelukt. Als we zo doorgaan in de flow waar we nu in zitten, moet een eindklassering bij de eerste vier zeker lukken.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.