Cupfighter WVHEDW ontdoet zich van United/DAVO

Zaterdag tweedeklasser WV-HEDW heeft zich ten koste van United/DAVO bij de laatste 32 van de districtsbeker gevoegd. De ploeg van Kees Oostermeijer was met 4-1 vrij eenvoudig te sterk voor de Haarlemmers. Na iets meer dan een half uur stond het al 3-0.

Oostermeijer wist dat de openingsfase belangrijk zou zijn. “Wij moesten er kort op zitten en de technische spelers van United/DAVO weinig ruimte geven. Dat deden we aardig en dan zie je dat we in de eerste helft het verschil maken met een paar mooie doelpunten.” De openingstreffer na een kwartier spelen was de mooiste. Ashraf Azzouz kreeg de bal na een sliding van teamgenoot Berend Schoute zo voor zijn voeten en dacht niet na. Vanaf de middenlijn schoot hij richting het doel, over de verbouwereerde doelman Thijs Hofman in het net: 1-0.

Maar niet alles wat Azzouz aanraakte, veranderde zaterdag in goud. Twee keer wilde hij zich ijverig in de opbouw mengen, maar ging dit beide keren mis. De eerste keer bracht Dennis Darnley net op tijd redding, daarna schoot Fouad Benfeqira de bal uit kansrijke positie in de ballenvanger.

Met een half uur op de klok nam WV-HEDW verder afstand. Berend Schoute kon uit een hoekschop van Ruben Loeve bij de tweede paal vogelvrij binnen koppen: 2-0. Toen Loeve zelf drie minuten later, na een aanval over diverse schijven, de 3-0 achter Hofman schoot, kon het eigenlijk niet meer fout gaan voor de Amsterdammers. Lennart Bril kreeg op slag van rust nog twee goede mogelijkheden, maar hij had zijn vizier niet op scherp staan om de wedstrijd halverwege te beslissen.

In de rust wist Oostermeijer dat zijn ploeg het eerste kwartier van de tweede helft door moest komen om een aanvalsoffensief van United/DAVO te overleven. Daarna zou de schroom eraf zijn, volgens de oefenmeester. Twee keer kwam de thuisploeg goed weg. Een knappe stiftbal van Benfeqira stuiterde via de onderkant van de lat uit het doel en even later zag de spits van de Haarlemmers zijn kopbal op de paal belanden. In de rebound was doelman Mitchel Dijkstra er op tijd bij om erger te voorkomen.

Waar United/DAVO hard op zoek ging naar een aansluitingstreffer, gooide invaller Timo Boot in de tegenaanval de wedstrijd acht minuten voor tijd in het slot. Met wat geluk – een sliding van Darnley schoot door – kon hij alleen op Hofman af, die hij verschalkte met een beheerste lob: 4-1. Dat Benfeqira een minuut later iets terug deed met de 4-1, was slechts voor de statistieken.

De relatief eenvoudige zege betekent dat WV-HEDW ook na de winterstop de koker in kan voor de loting van de laatste 32. “Nu hoeven we zelf geen oefenwedstrijd te regelen, dat doet de KNVB voor ons”, lacht Oostermeijer. “Elke bekerwedstrijd is een apart project. Dit staat buiten de competitie en daarin kijken we per wedstrijd op welke manier en met welke spelers het aan zullen pakken. Na deze zege voelen de spelers dat wij net als vorig seizoen (halve finale, red.) nog ver kunnen komen. Wij zijn een echte cupfighter.”

De loting is op 10 januari live te volgen bij Het Amsterdamsche Voetbal.