DCG verslikt zich in de slotfase in Hooglanderveen

Het zit DCG niet mee in de tweede klasse B. Sinds de overwinning op United/DAVO, op 11 december van het vorig jaar, werden alle wedstrijden verloren. Ook vandaag ging het mis voor de ploeg van Danny van der Moot. Thuis tegen Hooglanderveen werd er met 0-1 verloren, door een goal in de laatste minuut van de reguliere speeltijd van Brian Schimmel. De Amsterdammers staan nu op een twaalfde plaats in de zondag tweede klasse B.

“We zitten echt in de hoek waar de klappen vallen”, zei Van der Moot na afloop. “De gifbeker moet leeg, maar het is wel een hele diepe gifbeker. Het was geen hoogstaande wedstrijd. Maar we waren wel de bovenliggende partij. Ik denk dat we in de eerste helft twee 100% kansen krijgen.” DCG speelde inderdaad een goede eerste helft en was de betere ploeg. Het was vooral dreigend via de vleugelaanvallers Bilal El Hajoui El Jaafari en Don Day. Het ontbrak echter meestal aan een goede eindpass. Aan de andere kant was Hooglanderveen af en toe dreigend in de counter.

Het eerste halfuur was DCG het gevaarlijkst middels schoten vanuit de tweede lijn. Een schot van aanvoerder Bulduk werd gekeerd door keeper Van de Grootevheen en schoten van El Hajoui El Jaafari en Saalioua gingen respectievelijk net over en naast. In de slotfase van de eerste helft kwamen er grote kansen voor DCG. Spits Damien Simson werd mooi diep gestuurd door Bulduk, maar stuitte op Van de Grootevheen. Twee minuten later was het linksachter Earvin Codfried die na een goede individuele actie ook alleen voor het doel kwam, maar hij schoot in het zijnet. Zo verzuimde DCG de voorsprong te pakken in de eerste helft.

In de tweede helft was het overwicht van de thuisploeg verdwenen. De wedstrijd werd gekenmerkt door veel fouten, waardoor het spel op en neer golfde. Van der Moot zag dat ook. “We zakten wel iets terug, maar dat had ook te maken met de tegenstander. Ze gingen wat meer druk naar voren zetten. Maar in de countermogelijkheden hadden we een paar keer een andere keuze moeten maken.”

Kort na rust was er weer een goede actie van rechtsbuiten Don Day. Van de Grootevheen lag al op de grond, maar de bal kwam net niet bij Simson. Voor de bezoekers was spits Laslo Duister twee keer gevaarlijk. Hij probeerde doelman Desmond van der Moot te verrassen met een lob van veertig meter, maar de bal ging net over. Kort daarna kreeg hij een goede kopkans, maar het vizier stond niet op scherp. De grootste kans van de wedstrijd was misschien wel voor El Hajoui El Jaafari. Hij kon vrij bij de tweede paal binnen schieten, maar hij raakte de bal half.

Foto Het Amsterdamsche Voetbal | Het moment van de afgekeurde goal van DCG.

In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg DCG de deksel op de neus. Brian Schimmel werd diep gestuurd door Damian Bakker. De middenvelder faalde niet. “Verdedigend mag je niets weggeven. Op zo’n moment moet je ingrijpen. Hij mag nooit op de keeper af. Dan moet je gewoon zeggen ‘dan pak ik geel’. Maar dat is ook de jeugdigheid. Op de een of andere manier kwam er spanning op en zijn er vijf minuten in de wedstrijd dat we niet scherp zijn en dan krijgen we die goal tegen.”

Bij DCG dachten ze nog aan de gelijkmaker toen Joshua Koene in blessuretijd de bal binnenschoot, maar er werd gefloten voor een overtreding op doelman Van de Grootevheen. “Ik heb het niet goed gezien. Ik stond er te ver van af. Maar wat ik heb begrepen, ook van de tegenstander, is dat de keeper buiten de vijf meter was en de bal niet vast had. Maar de scheidsrechter staat er dichter op dan ik en neemt dan gewoon een beslissing. Zo simpel is het.”

Bekijk hier de andere uitslagen, de stand en het programma in de zondag tweede klasse B.

Verslag en foto’s: Koen Vanhellemont