Door drie goals Vlieger schudt FC Almere Amstelveen van zich af

In een grote groep achter koploper DHSC in de zaterdag tweede klasse B heeft FC Almere zich ontdaan van concurrent Amstelveen. De ploeg van Maurice Ligeon won, ondanks een vroege achterstand, meer dan verdiend met 1-4 van de promovendus. Lesley Vlieger nam drie van de vier treffers voor zijn rekening.

De nummer twee van de ranglijst schrok even wakker toen het na vier minuten tegen een achterstand aan keek. Amstelveen-aanvaller Yacob Sason won op weg naar het doel slim het duel van zijn directe tegenstander, maar de uitgekomen doelman Gijs Roelofsen werd hierdoor verrast en stond op het verkeerde been. Het was een koud kunstje voor Sason om de bal vervolgens in het lege doel te schuiven: 1-0.

Foto Hans van Beek | Giancarlo Muntslag snelt langs Jacob Sason
Foto Hans van Beek | Giancarlo Muntslag (r) snelt langs Yacob Sason

Het antwoord van Almere volgde binnen twee minuten. Een goede voorzet van de mee opgekomen Giancarlo Muntslag werd door Lesley Vlieger in het doel gewerkt (1-1). De gelijkmaker was voor de gasten meteen het moment om de rest van de wedstrijd te dicteren. Hoewel Amstelveen in fases voetballend nog redelijk mee kon, ontsnapte het een paar keer aan een achterstand. Doelman Alex Sacca trad reddend op bij een schuiver van Peter van Dongen en een kopbal van Ramon Kool. Het ene moment dat hij niet bij een kopbal van Vlieger kon komen, werd de sluitpost op de doellijn gered door Mike van den Steenhoven.

Na ruim een half uur spelen viel de 1-2 alsnog. Marvin Tjon Soei Sjoe ging over het been van Amstelveen-verdediger Rob Overvliet en een strafschop was het gevolg. Deze werd koelbloedig binnen geschoten door Vlieger. De voorsprong kwam verder in de wedstrijd geen moment meer in gevaar. Almere controleerde het duel en vergrootte in de tweede helft de marge.

Foto Hans van BeeK | Vlieger viert zijn eerste en de tweede treffer van Almere

Twee dodespelsituaties bleken Amstelveen teveel. Een korte corner werd door Tjon Soei Sjoe voor het doel gebracht, waar Ramon Kool de 1-3 binnen kopte. Het vlagsignaal van de grensrechter van Amstelveen was tevergeefs. Tien minuten later was Tjon Soei Sjoe wederom de aangever. Kool en Vlieger gingen tegelijk naar de bal, waarbij laatstgenoemde de 1-4 opeiste. Het was zijn negende doelpunt van het seizoen.

Tussen de twee treffers door had Amstelveen-invaller Furgel Fabies nog de paal geraakt na voorbereidend werk van Robin Oussoren en vlak voor tijd vond Maarten Zwaan met een zeer ambitieuze poging vanaf de middencirkel de lat. Het was slechts hoop op een extra eretreffer die Almere de thuisploeg niet gunde. De gasten trokken de 1-4 voorsprong over de streep. “Almere heeft verdiend gewonnen, ze zijn gewoon beter”, concludeerde Amstelveen-trainer Radjin de Haan terecht. “Op meerdere fronten. Fysiek, ervaring. Het zat er vandaag niet in voor ons.

Foto Hans van Beek | Lesley Vlieger schiet ook de 1-4 binnen

FC Almere blijft door de zege in het spoor van de ongeslagen koploper DHSC. De runner-up gelooft dat het gat van zeven punten goed te maken is. “Geen denderende ploeg, zij gaan nog wel punten verspelen”, meent Almere-spits Lesley Vlieger. “Bij ons gaat het alleen maar beter.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag tweede klasse B.