FC Abcoude en Pancratius in evenwicht na slijtageslag

Het duel tussen FC Abcoude en Pancratius had bijna alles wat een regioderby in de zondag tweede klasse B nodig heeft. Veel strijd, erg hoog tempo, veel doelpunten, goed weer, maar geen winnaar. De strijd om de tweede plaats eindigde in een 3-3 gelijkspel.

“Ik kan wel leven met 3-3, maar het blijft jammer. We hadden hier een concurrent op zes punten achterstand kunnen zetten.” Pancratius-trainer Bart Jansen koos in de slotfase voor de aanval om er met de volle buit vandoor te kunnen gaan, maar ontsnapte in de slotfase zelfs aan een nederlaag. Na goed doorzetten legde Jeroen Malotaux de bal af op Ismael Markelo, die vanaf drie meter van de doellijn de bal naast schoof. Ook Praeben Wolffgramm had het vizier in de laatste seconden niet op scherp staan met een vrije kopkans. Dat vervolgens meerdere spelers op de grond neervielen, gaf duidelijk aan dat beide ploegen tot het gaatje moesten gaan.

Foto HAV | Helemaal vrij mikt Wolffgramm naast.

Na het eerste fluitsignaal ging het al los in een erg aantrekkelijke regioderby. Binnen veertig seconden stond Markelo oog-in-oog met Pancratius-doelman Stijn Morsch. Hij speelde de bal echter te ver voor zich uit, waardoor de kans verloren ging. Een kleine twintig minuten later was het wel raak. Wolffgramm, die de geblesseerde topscorer Martijn Groen verving, controleerde een voorzet van Niek Remijn en schoot beheerst de 1-0 binnen.

Het antwoord van Pancratius volgde tien minuten later. Bij de eerste echt uitgespeelde kans van de gasten bekroonde Merano Linger een lange rush over de linkerkant met de gelijkmaker. Vijf minuten later hadden de Badhoevedorpers zelfs de leiding in handen. Met niemand in de buurt kreeg Abcoude-verdediger Terence Koswal de bal ongelukkig tegen zijn hand. Volgens scheidsrechter Van Dokkum was het voldoende voor een strafschop, die Ralf Fenne benutte: 1-2.

Pancratius dacht niet veel later deze voorsprong te verdubbelen, toen Tobias van Kralingen de bal ongelukkig in eigen doel kopte. De scheidsrechter keurde het eigen doelpunt af omdat Pancratius-spits Lionel Grootfaam in de buurt van doelman Jeffrey IJmker stond, maar erkende na afloop de situatie verkeerd te hebben beoordeeld. Jansen: “Dat was het breekpunt. Met 1-3 zit de wedstrijd op slot, nu bleef het spannend.”

Ook bij Abcoude werd aan het eind van de eerste helft een doelpunt afgekeurd. Nadat Morsch een schuiver van Remijn keerde, zou Wolffgramm in de rebound buitenspel hebben gestaan. De gelijkmaker bleef uiteindelijk niet lang op zich wachten in het begin van de tweede helft. Yener Devecioglu bracht de bal na een afgeslagen vrije trap opnieuw voor en Markelo schoot van dichtbij de 2-2 binnen. Tien minuten later stond het zelfs weer 3-2. Linger verslikte zich op de achterlijn in de beweeglijke Malotaux, die Remijn in staat stelde om Abcoude weer aan de leiding te brengen.

Dat terwijl invaller Denzo Sno vlak daarvoor de 2-3 voor Pancratius op zijn schoen had. Oog-in-oog met IJmker rolde de bal tergend langzaam naast de verkeerde kant van de paal. Aanvoerder Jean-Pierre Kerkeboom zorgde ervoor dat de gasten na ruim een uur spelen weer op gelijke hoogte kwamen. IJmker had geen antwoord op een vlammende vrije trap van bijna dertig meter: 3-3.

De gelijke stand bleef uiteindelijk op het scorebord staan. Buiten de enorme mogelijkheden van Abcoude kreeg ook Fenne een bijna niet te missen kans, maar de clubtopscorer van Pancratius mikte – met een verdediger in zijn nek – te hoog. “Ik denk dat de uitslag het wedstrijdbeeld goed weergeeft”, aldus Abcoude-trainer Tonnie Bras, die zijn ploeg ondanks het punt naar de vierde plaats zag zakken. “Mijn jongens hebben het goed gedaan. Ik heb een elftal gezien dat heeft gestreden. Nadat het de laatste weken wat tegenzat, is dit resultaat belangrijk voor het vertrouwen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag tweede klasse B.