FC Abcoude doet goede zaken in de beker met zege op AFC

In de districtsbeker heeft FC Abcoude goede zaken gedaan met het oog op plaatsing voor de volgende ronde. Het versloeg gisteravond (woensdag) zaterdag eersteklasser AFC met 2-0 en is nu alleen koploper in de poule. Aanstaande zaterdag zou het eventueel zelfs een kleine nederlaag mogen lijden tegen DVVA voor een plek in de volgende ronde.

De wedstrijd tussen de zondag tweedeklasser en de zaterdag eersteklasser wilde moeilijk losbranden. Beide ploegen begonnen wat aftastend, waarbij het meeste balbezit voor AFC was en Abcoude op de counter loerde. De thuisploeg kreeg de eerste kans, via aanvoerder Martijn Groen. Hij kon van dichtbij vrij in koppen. Zijn kopbal miste echter kracht, waardoor de bal eenvoudig van de lijn kon worden gehaald. Een minuut later kreeg AFC een grote mogelijkheid via Michael Malmberg. In een uiterste poging schoot hij de bal met een puntertje tegen de paal. De grootste kans voor AFC kwam uit een mooie lange pass van David Weinstein op Lucas Hofstra, die de bal een metertje voorlangs schoot.

20160825 Abcoude AFC Tom Poederbach Halman, Malmberg en Koswal

Uit het niets kwam Abcoude op voorsprong. Martijn Groen wilde bij een uitbraak eigenlijk een steekpass geven. De bal kwam echter via een merkwaardige kluts weer voor zijn eigen voeten, waarna hij door kon lopen naar doelman Kerwin Hartman en scoorde: 1-0. Vleugelaanvaller Ismael Markelo kon een paar minuten later de score al verdubbelen, maar Hartman voorkwam dat AFC in een mum van tijd tegen een 2-0 achterstand aan keek. Zo gingen beide ploegen bij een 1-0 stand aan de thee.

In de tweede helft was het wedstrijdbeeld niet anders. AFC had de bal, maar wist geen uitgespeelde kansen te creëren. De grootste kansen waren voor de thuisploeg. Tien minuten na rust ontsnapte Markelo aan buitenspel, waarna hij samen met Jendro Halman op de goal af kon. Markelo schonk de bal aan Halman, maar die raakte de paal.

Halman maakte na een uur de tweede treffer voor Abcoude
Jendro Halman maakte na een uur de tweede treffer voor Abcoude

Het grootste wapenfeit van AFC was een schot van invaller Pepijn Veerman, dat een metertje naast ging. In de daaruit volgende corner kon Wessel Westerhof helemaal vrij inkoppen, maar de bal ging over. Een minuut later viel de goal aan de andere kant. AFC-verdediger Weinstein schatte een diepe bal verkeerd in, waardoor Halman alleen op doelman Hartman af kon en de 2-0 binnenschoot. Hiermee was het verzet van de ploeg van Benno Nihom gebroken. Invaller Gioney Capello kon er zelfs nog 3-0 van maken, maar Hartman redde goed.

Zo eindigde deze wedstrijd in een 2-0 overwinning voor Abcoude, dat zich zaterdag zelfs een kleine nederlaag kan permitteren tegen DVVA. AFC moet zaterdag van NiTA winnen om nog uitzicht te behouden op de volgende ronde.

Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.

Verslag: Koen Vanhellemont
Foto’s: Tom Poederbach