Fortius verliest het hoofd tegen Ouderkerk

In de zondag derde klasse C heeft Ouderkerk de neerwaartse spiraal weten te stoppen. De ploeg van Lex van der Horst stond na vijf nederlagen op rij nu aan de goede kant van het scorebord tegen Fortius, dat zichzelf in de voeten schoot met twee rode kaarten: 3-1

Fortius-trainer Michel Klijnzoon zocht na afloop zorgvuldig naar zijn woordkeuze. Twee, al dan niet makkelijk gegeven strafschoppen en doelpunt met een buitenspelrandje, zo claimden de spelers van Fortius. Daar bovenop kwamen nog twee rode kaarten, allebei twee keer geel. “We hadden de scheidsrechter zeker niet mee vandaag”, vond Klijnzoon. “Maar wij hebben onszelf vooral de das omgedaan. Kwamen onze afspraken niet na en hielden onze kop er niet bij. Het is niet de eerste keer dat we dit aan onszelf te danken hebben.”

De Amsterdammers begonnen nog goed. Na een povere openingsfase nam Fortius het heft in handen. Eerst werd een inzet van Victor Adu nog door Ouderkerk-verdediger Tim Baas van de lijn gehaald, met 25 minuten op de klok was het wel raak. Maroune Belkhadra mocht onbedreigd opkomen aan de linkerkant, het strafschopgebied betreden en zelfs de 0-1 onder doelman René de Boer schuiven.

Ouderkerk-trainer Lex van der Horst had zijn ploeg opgedragen vol druk te zetten op de gasten, maar van dit strijdplan was in het eerste half uur weinig zichtbaar. Met een beetje geluk kwam de thuisploeg langszij. Spits Friso Kaashoek werd licht vastgehouden door verdediger Adilson Jimmy Monteiro, genoeg voor scheidsrechter Mahabali om een strafschop te geven. Deze werd koelbloedig binnen geschoten door Mitchel Melissen: 1-1.

Na de gelijkmaker waren de rollen omgedraaid met Ouderkerk als bovenliggende partij. De 2-1 bleef echter uit. Kaashoek was net te laat bij een voorzet van Tom Spronk en Melissen kwam niet goed uit om gevaar te stichten uit een andere voorzet. Toch nam de thuisploeg nog voor de rust de leiding in handen. De grensrechter van Fortius stak zijn vlag omhoog toen Sebastiaan Scholte op aangeven van Kaashoek de 2-1 maakte, de spelers appelleerden ook voor buitenspel, maar de scheidsrechter keurde de treffer goed.

Vanaf dat moment was de scheidsrechter al de gebeten hond bij de gasten. Ouderkerk liet in de tweede helft kans op kans onbenut om de frustratie bij de gasten af te straffen. Sander Couperus en Scholte schoten uit kansrijke positie voorlangs, Fortius-doelman Armin Ribic plukte in een één-tegen-één-situatie de bal van de voeten van Kaashoek en diezelfde spits zag zijn kopbal op twee meter van de doellijn op de lat uiteen spatten.

Vervolgens ging het, met nog een kwartier te gaan, hard. Binnen twee minuten tijd kreeg Fortius-spits Rachid Guenaoui twee gele kaarten, allebei voor commentaar op de leiding. Ook Dorivaldo da Cruz mocht vroegtijdig naar de kleedkamers met een rode kaart. Zijn tweede gele prent kreeg hij door Couperus in het strafschopgebied van de sokken te lopen. Ook nu wees Mahabali naar de stip en wederom was Melissen trefzeker: 3-1. Hiermee besliste hij de wedstrijd.

Bij Van der Horst volgde een diepe zucht na het laatste fluitsignaal. “Deze overwinning is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het moraal, ook omdat je nu met een iets beter gevoel de winterstop in kan gaan. Vandaag maken we het onszelf nog onnodig lastig door alle kansen onbenut te laten, maar op dit moment tellen alleen de punten.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag derde klasse C.