Geduldig Ajax te sterk voor Achilles Veen

“Eigenlijk wilden we ons spel ook al zo spelen voor de winterstop, maar nu komt het er uit”, aldus Ajax-middenvelder Donny van der Dussen over het effectieve en geduldige spel van zijn ploeg. Het elftal van trainer Jorg Smeets had op De Toekomst weinig kansen nodig om nummer vier van de ranglijst in de zaterdag Hoofdklasse, Achilles Veen, met 2-1 te verslaan.

De eerste wedstrijd na de winterstop was voor beide ploegen direct een volwaardige krachtmeting. Ondanks de negende plek voor Ajax is het elftal ook volgens trainer Smeets goed genoeg om de top vier te halen. Dat bleek ook uit het wedstrijdbeeld, want de beide elftallen deden weinig voor elkaar onder. Kansen werden er nauwelijks weggeven, maar toch stond Ajax na een kwartier met 2-0 voor.

Ajax - Achilles Veen

Middenvelder Stanley Akoy kreeg na acht minuten de bal plotseling voor zijn voeten en schoot razendsnel. Vanaf de rand van het zestienmetergebied verschalkte hij zo doelman Dylan Jonkers. De voorsprong werd niet veel later verdubbeld door Donny van der Dussen. Met een leep balletje van Akoy werd de nummer acht van Ajax in stelling gebracht. Hij had weinig tijd nodig om de bal te controleren en schoot Ajax na een kwartier op een 2-0 voorsprong.

In de eerste helft waren echte kansen schaars, maar toch had Ajax de leiding te pakken. De getoonde effectiviteit was niet iets wat expliciet door het trainingskamp kwam volgens Ajax-trainer Smeets. “Vorige week speelden wij een oefenwedstrijd waarin tien opgelegde kansen resulteerde in slechts twee doelpunten, maar vandaag waren we uiterst effectief”, aldus een tevreden Smeets.

De tweede helft was Achilles Veen nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer, maar Ajax-aanvaller Reda Kharchouch had na een uur spelen de 3-0 moeten binnenkoppen. Van der Dussen legde de bal panklaar op het hoofd van Kharchouch, maar die zag zijn inzet rakelings naast de paal gaan. Via Achilles-aanvaller Sen Aerts kwam het Noord-Brabantse collectief vervolgens een aantal keer gevaarlijk dichtbij een treffer. Rechtsback Daan van Dinter bracht Aerst in de 63e minuut in stelling, maar de aanvaller stuitte op Brian van der Werff. “We kwamen onnodig onder druk en we zeiden tegen elkaar van ‘jongens nu even de schouders eronder’”, aldus Ajacied Donny van der Dussen.

Met de geleverde arbeid op het middenveld nam de doelpuntenmaker daar het voortouw in, maar toch werd een tegentreffer nog geïncasseerd. In de absolute slotfase van het duel kreeg Achilles Veen een vrije trap. Deze werd gekeerd door keeper Van der Werff, maar opgevangen en opnieuw ingebracht door Aerts. Daar stond Ayden Kuypers om de 2-1 binnen te schuiven.

“Het is zonde dat je nog een goal tegen krijgt, maar gelukkig hebben we de wedstrijd uiteindelijk over de streep getrokken”, zegt een opgeluchte Van der Dussen achteraf. Met deze winst lijkt Ajax na de winterstop de weg naar boven verder te hebben ingezet. “We zijn nu goed begonnen en met nog elf wedstrijden te gaan ligt alles nog open”, aldus trainer Jorg Smeets. Dat de mogelijkheden er zijn om hoger op de ranglijst te eindigen dan waar Ajax nu staat, bevestigt Donny van der Dussen ook. “Ik denk dat wij de kwaliteiten daar zeker voor hebben en als we zo doorgaan zoals wij vandaag de eerste helft speelden acht ik dat zeker mogelijk.”

Volgende week wacht de ontmoeting met SDC Putten. Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Hoofdklasse Zaterdag.

Verslag: Jimmy Miltenburg
Foto’s: Ricky’s SportPhotography