SONY DSC

Joost Heij helpt Ajax met twee treffers langs Haaglandia

Zaterdag Hoofdklasser Ajax is de competitie goed begonnen. De ploeg van Jorg Smeets rekende op eigen veld af met Haaglandia. De Amsterdammers speelden ruim een uur met tien man na een rode kaart voor Stefano Seedorf; Joost Heij sleepte met twee treffers de drie punten binnen voor Ajax: 3-2.

In het eerste half uur had Ajax alles onder controle en liep Haaglandia er telkens achteraan. Het verschil werd binnen drie minuten al uitgedrukt in een voorsprong. Aanwinst Bilal el Amrani (overgekomen van ODIN ’59) – de enige nieuweling in de basis – zette zichzelf na een goede combinatie met Stanley Akoy vrij voor doelman Steven Verstraten en rondde beheerst af: 1-0.

Ajax - Haaglandia

Halverwege de eerste helft kregen de Amsterdammers een tik te verwerken toen Stefano Seedorf met rood het veld moest verlaten. De middenvelder kwam te laat met zijn tackle op Haaglandia-verdediger Ricardo de Vlugt, scheidsrechter De Bruijn stond er bovenop en toonde resoluut de rode kaart. Ajax had moeite om met een man minder de veldbezetting weer in orde te krijgen en dit resulteerde in een paar mogelijkheden voor Haaglandia. De grootste kans was voor Rafik El Osrouti, maar de aanvaller raakte de buitenkant van de paal.

De gelijkmaker viel vlak na de rust. Henry Chidozie Ugwunna gebruikte zijn lichaam goed en liet doelman Rolf Hazelaar met een lage schuiver kansloos. Ajax had moeite om met een man minder de controle weer terug te krijgen en mocht doelman Hazelaar tien minuten later dankbaar zijn dat hij een knappe kopbal De Vlugt over de lat tikte.

Nadat het tempo in de wedstrijd een beetje wegviel, kwam Ajax in het laatste kwartier weer terug in haar eigen spel. El Amrani had een goede kans op zijn tweede van de middag, maar zag zijn inzet van richting veranderd worden. Negen minuten voor tijd was het wel raak. Een lange bal van Donaldo Sanches Silva werd door invaller Reda Kharchouch klaar gelegd voor Joost Heij. De aanvaller raakte de bal goed en schoot hard in de bovenhoek raak: 2-1.

Met de voorsprong op het scorebord kon Ajax weer vrijer voetballen. De thuisploeg liep vlak voor tijd zelfs uit naar 3-1. Een lange bal van Roy Deken zette Heij helemaal vrij voor doelman Verstraten. Met een knappe lob maakte de aanvaller zijn tweede van de middag. Dat Haaglandia in de blessuretijd nog terug kwam tot 3-2 door een doelpunt van De Vlugt was slechts voor de statistieken. De zege was immers al veilig gesteld door de Amsterdammers.

Joost Heij lobt de 3-1 over doelman Verstraten (buiten beeld).

“In het begin speelden we echt goed en dacht ik: dat wordt 4-0 of 5-0, tot de rode kaart. Met een man minder hadden we het in het begin van de even zwaar, maar daarna hebben we het heel goed opgepakt”, keek Joost Heij tevreden terug. “De 2-1 maakte een hoop ontlading los.” Vorig seizoen was hij ook al belangrijk in de openingswedstrijd met twee treffers tegen Sparta Nijkerk (2-2), nu leverden zijn doelpunten de zege op. “Het verschil met vorig seizoen is dat we nu veel meer op elkaar ingespeeld zijn. Het is fijn om de eerste wedstrijd nu wel te winnen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.