Kenneth Misa-Danso helpt Ajax langs LRC Leerdam

Zaterdag Hoofdklasser Ajax heeft een eind aan de negatieve reeks gemaakt door op eigen veld met 2-1 te winnen van LRC Leerdam. De ploeg van Jorg Smeets moest terugkomen van een achterstand en was Kenneth Misa-Danso hierbij dankbaar. De aanvaller was met twee treffers van groot belang voor Ajax.

De Amsterdammers wisten van tevoren al dat dit een hele belangrijke wedstrijd zou zijn. Na drie nederlagen op rij (tegen Odin ’59, Eemdijk en DOVO) moest er van LRC worden gewonnen om in de middenmoot te blijven. Een vierde nederlaag op rij zou het tegenvallend presterende Ajax gezien de ranglijst niet goed kunnen gebruiken.

Ajax - LRC

In de openingsfase leek Ajax de lijn van de afgelopen weken, met uitzondering van de bekerzege op Waterwijk (6-0), door te zetten. De thuisploeg had moeite om het spel te maken, was vooral op de helft van de tegenstander erg slordig en mocht binnen tien minuten opgelucht ademhalen dat er nog niet gescoord was. Een kopbal van Rogier Gerritsen en een inzet van Sam Versluis waren voor LRC echter niet doeltreffend.

Na die tien minuten was de grootste kans voor de Amsterdammers. Het schot van Siver Abdulrahman uit een hoekschop van Kenneth Misa-Danso werd door Dylan Verschoor van de doellijn gehaald. Vervolgens had Ajax genoeg mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar ook in de afronding zat het de ploeg niet mee. Zo schoot Misa-Danso recht op de vuisten van doelman Giordano van der Pol, vond Deen van Embriqs van dichtbij de lat en schoof Joost Heij zelfs voor open doel voorlangs.

Ajax - LRC

Doordat Ajax het vlak voor rust naliet om de openingstreffer te maken, trad een oude voetbalwet in werking: als je hem zelf niet maakt.. Ruim tien minuten na de rust dook Gerritsen namelijk vrij op voor het doel van Rolf Hazelaar, legde de bal met zijn hoofd af op Jerraynell van der Pol en was hij wel als eerst trefzeker. Zo had LRC de score geopend, waar het eigenlijk geen recht op had.

Gezien het spelbeeld had Ajax ook niet veel recht op meer, vooral omdat het erg matig met de geboden ruimte omging. Na ruim een uur spelen kwamen de Amsterdammers wel op gelukkige wijze langszij. Een verre inworp belandde na een luchtduel tussen enkele spelers voor de voeten van Kenneth Misa-Danso, die van dichtbij niet hoefde te twijfelen: 1-1.

Ajax - LRC

Met de gelijke stand en nog twintig minuten te gaan, lag het spel open. Beide ploegen kregen een aantal goede kansen, alleen nog zonder resultaat. Een inzet van Heij was te zwak, net zoals een vrije kopkans voor Gerritsen aan de andere kant. Acht minuten voor tijd slaagde Misa-Danso er wel in om de 2-1 te maken. Na een goede combinatie met Heij kon hij alleen op LRC-keeper Van der Pol af en kwam als winnaar uit de strijd. Op basis van de kansen was die voorsprong ook verdiend.

Het zorgde voor een hoop opluchting aan de Amsterdamse zijde, vooral bij trainer Jorg Smeets, die tot dat moment veelvuldig zijn onvrede uitte op het spel van zijn ploeg. Gelukkig voor de oefenmeester kwam de zege niet meer in gevaar, die voor net zoveel opluchting zorgde. Met de drie punten behield Ajax de negende plaats en werd een klein beetje afstand genomen van de onderste plekken in de Hoofdklasse A.