Kharchouch bezorgt Ajax verdiende zege op Swift

In de zaterdag Hoofdklasse heeft Ajax de derby aan het Olympiaplein tegen Swift meer dan verdiend met 1-2 gewonnen. In een wedstrijd met weinig kansen maakte Swift vlak voor tijd gelijk, maar Reda Kharchouch bezorgde de ploeg van Jorg Smeets terecht de drie punten.

Zo moet Swift dus weer minimaal een jaar wachten op een thuiszege tegen Ajax sinds 2009. Daar valt eigenlijk niets op af te dingen. Ajax domineerde vanaf de eerste minuut, alleen wisten de bezoekers weinig tot geen uitgespeelde kansen te creëren. Na een schot van Kharchouch en aan de andere kant een kleine mogelijkheid voor Swift-topscorer Bas Buimer wist Stanley Akoy na een kwartier het net te vinden. De aanvallende middenvelder profiteerde van goed werk van Rowendy Schoop en schoof de bal onder doelman Siewerd Teerink door (0-1).

Foto Paul Stoeltie | Bas Buimer ontsnapt aan Siver Abdulrahman maar weet niet te scoren
Foto Paul Stoeltie | Bas Buimer ontsnapt aan Siver Abdulrahman, maar weet niet te scoren

Het was dat scheidsrechter Boringa uit Leeuwarden twee minuten na de treffer een duidelijke handsbal van Mike Ruijter in het strafschopgebied over het hoofd zag anders was de derby al snel beslist. Een kopbal van Abdulrahman en een schot van Van ’t Land lieten duidelijk zien dat Ajax het beste van het spel had, maar echt in gevaar kwam Swift niet. Evers: “Qua kansen was het verschil niet groot, maar als je het in percentages balbezit moet uitdrukken denk ik dat Ajax het 95% had.”

Vlak voor rust moest Evers zijn topscorer Buimer (Lionel Fredrik was zijn vervanger) noodgedwongen naar de kant halen wegens een hamstringblessure. In de rust kwam daar een tactische wissel bij toen Jorik Hollewand werd vervangen door Mathieu Christianen. Met twee buitenspelers en Christianen die iets meer voor zijn defensie ging spelen kwam Swift wat beter in haar spel.

Foto Paul Stoeltie | Lars Middelwijk op de hielen gezeten door Rutger de Vries

Christianen kopte vlak na rust bijna een vrijetrap van Tobias Kuijvenhoven tegen het net, maar de bal was net te hoog voor de verdediger. Ook Frederik liet een paar keer zien met een goede actie zien over voldoende kwaliteit te beschikken. Toch had Ajax het duel moeten beslissen. Eerst stoomde Lars Middelwijk via de linkerkant goed op, maar zijn schot ging vervolgens voorlangs. El Amrani kreeg de mogelijkheid op een tweede treffer na goed werk van Schoop.

Zes minuten voor tijd viel de gelijkmaker. Invaller Max van Wakeren snelde langs Edwin Soenarto en zijn voorzet werd door Dennis Dinkgreve van dichtbij achter Rolf Hazelaar geschoten (1-1). Een domper voor Ajax en een enorme meevaller voor Swift.

Foto Paul Stoeltie | Mike Ruijter juicht na de 1-1 van Dennis Dinkgreve

Binnen een minuut kreeg Akoy echter de kans om Ajax weer op voorsprong te zetten, maar ziin schot ging over. Toch kwam de zege voor Ajax er alsnog. El Amrani leek een overtreding te maken waardoor veel Swift-Spelers stonde te appelleren, maar het spel mocht door. Van der Dussen bereikte Schoop die vervolgens snoeihard op de lat kopte. In de rebound was Kharchouch het meest attent en bezorgde Ajax zo de belangrijke drie punten (1-2)

Foto Paul Stoeltie | Opluchting bij Jorg Smeets nadat de zege toch nog is veilig gesteld

Smeets: “Dit was meer dan verdiend. We moeten het alleen eerder afmaken. De laatste weken krijgen we weinig kansen en daar moeten we dus wat effectiever mee omgaan. Maar gelukkig hebben we de drie punten en hoeven we niet zoals vorig seizoen omlaag te kijken.”

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse