Foto Paul Stoeltie | Swift won vier keer op rij met 3-1.

Nieuwe speelwijze Swift levert ook tegen Zwaluwen volle buit op

Met de derde zege op rij heeft Swift zich definitief in de subtop van de zaterdag Hoofdklasse genesteld. De nieuwe aanvallende speelwijze werpt meteen zijn vruchten af bij de ploeg van Mark Evers: uit de laatste vier wedstrijden werden tien punten gepakt. Tegen laagvlieger Zwaluwen nam spits Bas Buimer de Amsterdammers met drie doelpunten aan de hand: 3-1. De derde zege op rij en allemaal 3-1.

Zijn laatste hattrick dateert naar eigen zeggen van twee jaar geleden. Tegen Zwaluwen toonde Buimer zich een koele kikker door drie keer raak te prikken. Dat Swift sinds een paar weken extra aanvallend is gaan spelen – er is gekozen voor een 3-4-3 formatie, al noemt Evers het zelf liever 3-3-4 – werkt in het voordeel van de 24-jarige spits, samen met Jaap Smeeing in de punt van de aanval. “We kunnen allebei een goal maken. Vorige week maakte Jaap er twee tegen Spijkennise, nu ik drie tegen Zwaluwen. Door de aanvallende tactiek komen we meer voor het doel, en voor een spits is het altijd lekker als ‘ie veel tot scoren kan komen.”

20161203-swift-zwaluwen-foto-paul-stoeltie-bas-buimer-3-1

Tegen de Vlaardingers had hij aan één mogelijkheid genoeg om in de dertiende minuut de score te openen. Buimer werd gelanceerd door Smeeing na een goed uitgevoerde counter en schoof de bal onder doelman Marvin van Tienen door. Swift had de wedstrijd onder controle en kwam niet in de problemen. De ene keer dat de gasten zich in het strafschopgebied meldden, was Mathieu Christianen er op tijd bij om een poging van Ricardo Merrelaar onschadelijk te maken.

In aanvallend opzicht lieten de Amsterdammers het na om de wedstrijd nog voor rust te beslissen. Een gebrek aan scherpte in de buurt van het doel zorgde voor een 1-0 ruststand, een magere afspiegeling gezien het klassenverschil. “We balanceerden op het randje van gemakzucht. Dat we dachten: die 2-0 komt wel”, verklaarde Evers na afloop.

20161203-swift-zwaluwen-foto-paul-stoeltie-nik-gabel

Die 2-0 viel ook, direct na rust zelfs. Dennis Dinkgreve zette Buimer vrij voor de keeper, een kans waar de spits uitstekend mee om blijkt te kunnen gaan: 2-0. Dat Zwaluwen direct uit de aftrap verrassend iets terug deed via Jerry Scholman (2-1), schudde Swift wakker. Een paar minuten later schoot een vrije trap van Jesper Gudde gevaarlijk door en kwam de thuisploeg nog goed weg.

In het laatste half uur stelde Swift orde op zaken. Buimer ontsnapte in de zestigste minuut aan buitenspel, omspeelde de uitgekomen Van Tienen en gooide de wedstrijd op slot met zijn derde van de middag: 3-1. Vervolgens waren er genoeg mogelijkheden voor de Amsterdammers om verder uit te lopen. Ron Rosenhart kreeg de grootste kans, maar helemaal vrij voor het doel was zijn inzet te zwak. De overwinning kwam echter niet meer in gevaar.

20161203-swift-zwaluwen-foto-paul-stoeltie-dennis-dinkgreve

“Het grote verschil aan deze tactiek is dat wij nu voetballen om kansen te creëren, niet meer om de bal te houden”, verklaart Evers de tactische verandering. “We hebben goed gespeeld en waren duidelijk de betere ploeg. Dat we nu drie keer op rij hebben gewonnen, versterkt het gevoel nog meer.” De Amsterdammers staan nu op een vijfde plaats.

De ongeslagen reeks gaat tegelijk met een ludieke actie van assistent-trainer Simon Evers om zijn baard te laten staan als er niet verloren wordt, ingezet voorafgaand aan de wedstrijd tegen RVVH (1-1). De drie daaropvolgende wedstrijden – tegen DFS (3-1), Spijkenisse (1-3) en nu Zwaluwen (3-1) – werden allemaal gewonnen, bovendien met dezelfde cijfers. “We moeten genieten van het moment, het gaat heel goed”, zegt Mark Evers. “Het zou mooi zijn als we dit nog door kunnen trekken tegen Argon. Dan gaan we met een uitstekend gevoel de winterstop in.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.