Ouderkerk doet zichzelf tekort bij RODA’23

Met elf punten uit de eerste vijf wedstrijden kon Ouderkerk-trainer Lex van der Horst spreken van een meer dan goede start van het seizoen in de zondag derde klasse C. Sindsdien is er geen punt meer gepakt en is Ouderkerk naar de twaalfde plaats gezakt. Ondanks dat de laagvlieger volgens Van der Horst “de beste wedstrijd in weken speelde”, viel in de regioderby tegen RODA’23 het kwartje wederom de verkeerde kant op: 3-1.

Het eerste kwartier was nog voor de thuisploeg, dat binnen vier minuten op voorsprong kwam. Junior Tiller brak goed door aan de rechterkant en zijn lage voorzet werd door Yorick van der Deijl binnen gegleden: 1-0. RODA’23 voerde overduidelijk de boventoon en kreeg via Tim Steij nog twee goede mogelijkheden om de score uit te breiden. Beide keren stond doelman René de Jong, die een prima wedstrijd keepte, in de weg.

20161204-roda23-ouderkerk-foto-koos-van-der-leest-rene-de-jong-en-nick-albers

Vervolgens nam Ouderkerk het heft in handen. RODA’23 werd steeds verder teruggedrukt, maar onzorgvuldigheid in de buurt van het strafschopgebied zorgde ervoor dat de gasten zelden voor serieus gevaar konden zorgen. De eerste keer dat Ouderkerk zich serieus voor het doel meldde, was het meteen raak. Een panklare voorzet van Mitchel Melissen werd door de volledig vrijstaande Sander Couperus binnen gewerkt: 1-1.

De gasten bleven aandrukken, alleen werd doelman Daan Stevens – teruggekeerd onder de lat bij RODA’23 – nauwelijks getest. Aan de andere kant toonde De Jong zijn kunsten door een kopbal van Stijn Konings op fraaie wijze uit de kruising te tikken. De 1-2 leek aanstaande, maar in het begin van de tweede helft viel deze juist aan de andere kant. Steij werd op weg naar het doel onderuit gehaald door Ouderkerk-verdediger Gido Andriessen, wat scheidsrechter Terband bestrafte met een strafschop. Van der Deijl wist wel raad met dit buitenkansje: 2-1.

20161204-roda23-ouderkerk-foto-koos-van-der-leest-tim-engeln-en-gido-andriessen

Ondanks de voorsprong slaagde RODA’23 er niet in om de wedstrijd onder controle te houden. De beste kansen waren voor Ouderkerk. Tom Spronk kwam oog-in-oog met Stevens verkeerd uit met zijn stappen, een kopbal van Melissen miste de juiste richting en RODA’23-verdediger Maikel Keur maakte ternauwernood een inzet van Melissen onschadelijk.

Ouderkerk liet het na om de gelijkmaker of misschien wel meer te maken, waar het zeker recht op had gezien de tweede helft. De druk op het strafschopgebied van de Bovenkerkers leverde niet het gewenste effect op. Bij het ingaan van de blessuretijd profiteerde RODA’23 hiervan door aan alle onzekerheid een eind te maken. Na twee doelpunten was Van der Deijl nu de aangever op Steij: 3-1. Daarmee was de wedstrijd beslist in het voordeel van de thuisploeg.

20161204-roda23-ouderkerk-foto-koos-van-der-leest-tim-steij-en-daan-gehrels

Die derde treffer was voor RODA’23-trainer Cor ten Bosch een behoorlijke opluchting. “Het was een matige wedstrijd, maar wij zitten nu in een fase waarin we de punten moeten hebben. Op welke manier dan ook. Natuurlijk kunnen wij beter. Het is nu heel wisselvallig, de ene week heel goed, de week erop valt het weer tegen. Willen we nog enige rol van betekenis spelen, hebben we uit de laatste twee wedstrijden voor de winterstop zes punten nodig. De eerste drie zijn binnen, het is fijn dat we deze wedstrijd gewonnen hebben.”

Met de nederlaag deed Ouderkerk zichzelf tekort, vooral door het onzorgvuldig uitspelen van de geboden ruimte en kansen. “Misschien is er wat druk op gekomen door de nederlagen van de afgelopen weken”, zegt Van der Horst. “De strijd en beleving waren vandaag wel goed, het was onze beste wedstrijd in weken. Dan is het jammer als het kwartje de verkeerde kant op valt. Wanneer wij dit door kunnen trekken, komen de punten echt wel.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag derde klasse C.