SDZ moet genoegen nemen met punt in krankzinnige topper tegen Ilpendam

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Zondag vierdeklasser SDZ overkwam het in de eerste wedstrijd van 2017 minstens drie keer. Trainer Ron van der Velde kon het op sommige momenten nog enigszins weglachen, maar van binnen kookte hij van woede na het 4-4 gelijkspel tegen de tien man van concurrent Ilpendam.

Vooral de manier waarop. In het eerste half uur was er geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers. Lucas van Straalen opende na negen minuten de voorsprong door een voorzet van Kamal Aamarou knap binnen te schieten. Vijftien minuten later verdubbelde Anouar Boussata de score toen hij profiteerde van een duel tussen Ilpendam-doelman Roy Eikelboom (die er geblesseerd af moest) en SDZ-aanvaller Stephen van den Berg. Bij Ilpendam was scheidsrechter Sio de gebeten hond, omdat hij in hun ogen alles tegen floot. Bas Grootes had er genoeg van nadat hij een gele kaart kreeg voor een overtreding op Robin de Weij, ging verhaal halen bij de scheidsrechter en mocht binnen tien seconden vertrekken met een tweede gele kaart.

Een 2-0 voorsprong op eigen veld tegen tien man. De wedstrijd leek gespeeld. Maar SDZ ging slecht met de overtalsituatie om, terwijl Ilpendam er juist extra strijd in gooide. Vijf minuten voor rust leverde dit zelfs de aansluitingstreffer op. Mike Postma kwam boven iedereen uit bij een hoekschop van Jordy Blom en kopte raak: 2-1. Op slag van rust kon Tim Klaasen-Bos het verschil weer herstellen naar twee doelpunten, alleen schoot hij recht op reservedoelman Eelco van de Meij af.

In de vierde minuut van de blessuretijd – door opstootjes en overtredingen trok de scheidsrechter veel tijd bij – kwam Ilpendam heel verrassend op gelijke hoogte. Twee spelers van SDZ keken elkaar aan, een vrije trap werd snel genomen door de gasten, Nick Peereboom trok de bal laag voor en deze werd binnengelopen door Frank Bos.

In plaats van dat de wedstrijd halverwege al was beslist in het voordeel van de thuisploeg, kon Ilpendam nu met een grote glimlach de kleedkamers opzoeken. Na de hervatting probeerde SDZ de muur van de gasten te doorbreken, maar ontbrak het aan een stukje zorgvuldigheid in de buurt van het strafschopgebied. Ilpendam beperkte zich tot een enkele tegenstoot en bleek hieruit zelfs levensgevaarlijk. De verdediging van SDZ stond te slapen bij een lage voorzet van Jordy Blom en Mitch de Koning schoot van dichtbij de 2-3 binnen. “Helemaal overbodig, want we hebben daar zelfs een man meer”, vond Van der Velde.

Het laatste kwartier besloot de thuisploeg extra aan te zetten en had het geluk dat de gelijkmaker van aanvoerder Dennie Klaasenbos – uit een hoekschop van De Weij – op tijd viel om nog op zoek te gaan naar de overwinning. Deze leek ook aanstaande. Een snelle counter, na een niet goed uitgespeelde standaardsituatie van Ilpendam, kwam terecht bij invaller Mariano Olf. Uit een lastige hoek schoof hij acht minuten voor tijd de 4-3 binnen.

Tot ieders verbazing kwam Ilpendam nog geen twee minuten later weer langszij. Een vrije trap van Jordy Blom werd licht van richting veranderd door Peereboom: 4-4. De derde tegentreffer uit een standaardsituatie voor de Amsterdammers. “Op dat moment denk ik: ‘jonge, jonge, jonge…’ Van buiten ben ik dan rustig, maar van binnen kook ik van woede. Ik heb ze gewaarschuwd voor provocaties van de tegenstander, dat ze daar niet op in moesten gaan, maar voetbal is en blijft emotie. Of dat we in de laatste paar minuten als B-junioren twee keer verkeerd ingooien en zo balverlies lijden. Maar goed, dat zal wel met de druk te maken hebben.”

De gelijke stand bleef ook, ondanks een aanvalsoffensief in de zeven minuten durende blessuretijd, op het scorebord staan. “Achteraf mag je dan misschien blij zijn dat je nog met 4-4 gelijk speelt”, verzuchtte Van der Velde. De voorsprong op de concurrent blijft twee punten in de zondag vierde klasse E.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.