Stunt AFC met gelijkspel tegen ‘grote broer’ Ajax

Tweede Divisionist AFC heeft voor een grote stunt gezorgd door het grote Ajax op een 2-2 gelijkspel te houden. De ploeg van Ton du Chantinier kwam zelfs twee keer op voorsprong door doelpunten van Koen Bosma en Matthijs Jesse. Pas tien minuten voor tijd zorgde Ajax voor de gelijke stand op Sportpark Goed Genoeg.

In de eerste helft bood AFC prima partij tegen Ajax. De eredivisionist had wel het meeste balbezit en ook de meeste kansen, maar het vizier stond telkens niet op scherp. Een kopbal van Daley Sinkgraven werd goed gepakt door doelman Patrick Zonneveld, die ook alert was bij de inzet van Mateo Cassierra. De nieuwe spits van Ajax had na een kwart wedstrijd de openingstreffer op zijn schoen, maar gleed een lage voorzet van Kenny Tete van dichtbij naast het doel.

MAR_9723 kopie

De thuisploeg kon weinig gevaar stichten en kwam niet verder dan een poging van Melvin Grootfaam, in de handen van Jasper Cillessen. Tot de 32ste minuut. Joël Veltman probeerde een lange bal van AFC-verdediger Jordi van Gelderen terug te koppen naar zijn doelman, maar deed dit te zwak. Koen Bosma was er op tijd bij om de bal over Cillessen te koppen en AFC verrassend op een 1-0 voorsprong te zetten.

Die voorsprong haalde zelfs de rust, aangezien Ajax telkens onzorgvuldig met de kansen om sprong. Tien minuten na de hervatting – waarin beide ploegen het volledige elftal wisselden – werd de stand wel weer gelijk getrokken. Doelman Laszlo Sandor was kansloos bij een vrije trap van Lasse Schöne: 1-1.

MAR_9796 kopie

Lang bleef die gelijke stand niet op het scorebord staan. Sterker nog, binnen 61 seconden had AFC de voorsprong weer te pakken. Nick Viergever ging in de fout en verspeelde de bal aan Matthijs Jesse. De aanvaller ging alleen op het doel af, omspeelde de uitgekomen doelman Diederik Boer en schoof raak: 2-1.

Het ongeloof was groot bij spelers en de 3000 toeschouwers op Sportpark Goed Genoeg. Ajax moest weer aanzetten voor de gelijkmaker en kreeg hier ook voldoende kansen voor. Kasper Dolberg schoot na een goede actie recht op Sandor af, Donny van de Beek mikte uit kansrijke positie te hoog en even later werd zijn subtiele stift door Marien Willemsen van de doellijn gehaald.

MAR_9859 kopie

Toch kreeg AFC zelf ook nog kansen om toe te slaan in de tegenaanval. Pieter Koopman vond echter de knie van Diederik Boer en Tim Wulffraat voerde een snelle counter te ver door om tot een kans te komen. Tien minuten voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. Een lage voorzet van Damil Dankerlui werd door de AFC-verdediging niet goed verwerkt, waar Robert Muric van kon profiteren: 2-2.

Daarna voerde Ajax de druk weer op. De grootste kans in de slotfase was voor de mee opgekomen Viergever, alleen vond hij de lat. AFC hield uitstekend stand en het gelijkspel werd na afloop goed gevierd door de spelers en supporters. 2-2 tegen de grote boer Ajax, een prestatie van formaat voor de Tweede Divisionist.

Morgen meer reacties en beelden van de wedstrijd.