Swift komt nu echt in de problemen na nederlaag tegen Ajax

De derby in de zaterdag hoofdklasse tussen Ajax en Swift in geëindigd in een 2-0 zege voor de thuisploeg. Daarmee heeft de ploeg van Jorg Smeets zich zo goed als veilig gespeeld. Voor Swift beginnen de problemen steeds groter te worden.

Swift , dat nu nog maar twee punten voorstaat op Bennekom, heeft ook nog eens het nadeel dat ze de laatste speelronde vrij zijn en dat de concurrenten het met elkaar op een akkoordje kunnen gooien. Middenvelder Rutger de Vries weet daar wel een antwoord op. “We krijgen nog twee thuiswedstrijden (LRC en NSC Nijkerk, red.) als we die allebei winnen zijn we veilig” . Trainer Mark Evers denkt dat hij aan vier punten genoeg heeft.

Foto Paul Stoeltie: Brian van der Werff hield tegen Swift zijn doel schoon

Zo ver had Swift het helemaal niet hoeven laten komen want ook tegen Ajax was het zeker niet kansloos. De ploeg heeft alleen al het hele seizoen moeite om het net te vinden. In een zeer matige eerste helft, waar Ajax van Swift de bal veelvuldig rond mocht spelen waren er amper kansen te noteren. Pas na twintig minuten was er de eerste echte mogelijkheid. Siver Abdulrahman kon het hele veld oversteken en vervolgens zag spits Joost Heij zijn inzet net via een been naast gaan.

Swift kreeg pas na 25 minuten haar eerste mogelijkheid toen Fabian Munsterman op de voeten van doelman Brian van der Werff stuitte. In de twee corners die daarna volgde waren Tijs Boeting en Olaf Terhaar Sive Droste net niet gelukkig in de afronding. De grootste kansen voor de bezoekers vielen vlak voor rust. Max van Wakeren zag Van der Werff goed redden op zijn scoort en ook Jaap Smeeing wist het net niet te vinden.

Foto Paul Steoltie: Lars Middelwijk (l) is Fabian Munsterman te snel af
Foto Paul Stoeltie: Lars Middelwijk (l) is Fabian Munsterman te snel af

Waar de ploeg van Mark Evers na rust veel te slap startte zette Ajax er juist een tandje bij. Het resulteerde na veertien minuten in een voorsprong. Kevin de Visser kon tot in de zestienmeter geraken en via Kenneth Misa Danso kon Heij bij de tweede paal van dichtbij binnen schieten (1-0).

Swift had daarna de echt dat invaller Tobias Kuijvenhoven wegens zeer twijfelachtig buitenspel werd teruggefloten want hij ging alleen op Van der Werff af. (De beelden zullen maandag in onze samenvatting uitwijzen of grensrechter Baas gelijk had). Halverwege de tweede helft besliste Misa Danso vanaf de linkerkant de wedstrijd door de 2-0 te maken.

Foto Paul Stoeltie: Ook invaller Tobia Kuijvenhoven wist Van der Werff niet te passeren

De Visser (schot net naast) en Abdulrahman (voor een leeg doel) vergaten vervolgens de wedstrijd helemaal in het slot te gooien. Dat Munsterman in de slotfase voor Swift nog de lat raakte had nog iets van de spanning terug kunnen brengen, maar nu bleef die hectiek achterwege.

Door de zege heeft Ajax nu vijf punten voorsprong op een nacompetitieplek en komt Swift dus in een benauwde positie te zitten. Maandag een uitgebreide samenvatting en reacties van onze wedstrijd van de week. Klik hier voor alle uitslagen , de stand en het programma van de zaterdag hoofdklasse.