Swift wederom in evenwicht met Jodan Boys

Voor de derde keer dit seizoen zijn Swift en Jodan Boys op een gelijkspel blijven steken. Het Hoofdklasse-duel aan het Olympiaplein leverde deze keer geen doelpunten op: 0-0.

Swift-trainer Mark Evers had zich bij het ingaan van de blessuretijd al neergelegd bij een doelpuntloos gelijkspel. Een typische 0-0 wedstrijd, noemde hij het. Al had de oefenmeester graag met de overwinning van het veld gestapt. In de derde minuut kopte Bas Buimer een voorzet van Lionel Frederik binnen, maar deze treffer werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. “Onbegrijpelijk, want zelfs de spelers van Jodan Boys zeiden dat het geen buitenspel was. Ach ja, een gelijkspel was gezien de verhouding wel terecht.”

In de eerste helft was Swift de bovenliggende partij. De Amsterdammers waren voornamelijk uit hoekschoppen gevaarlijk, maar Daan van Benthem (hakbal), Mike Ruijter (schot) en Ron Rosenhart (volley) konden de brilstand niet doorbreken. Voetballend kwam alleen Bas Buimer goed door.  Zijn inzet werd in de korte hoek gekeerd. Dat de thuisploeg tot weinig uitgespeelde kansen kwam, lag volgens Evers buiten de defensieve speelstijl van Jodan Boys ook aan de kwaliteit van het kunstgras. “Ik hoop dat de gemeente Amsterdam en Swift hier iets aan gaan doen, want voor Hoofdklasse-niveau is dit echt een aanfluiting. Het is net een stuiterveld, elke lange bal blijft maar doorstuiteren.”

De grootste kans in de eerste helft was voor Jodan Boys. Aanvoerder Leroy Brank gaf zijn kopbal uit een voorzet van Adil Akanioui echter niet de goede richting mee. In de tweede helft kantelde de wedstrijd en klapten de gasten uit Gouda er vol op. Swift had in het begin moeite om terug in het ritme te komen. “Niet de eerste keer”, zei Evers. “Het lijkt soms wel alsof er wat slaapmiddel in de thee zit. Zeker het begin van tweede helft was bij ons te matig om aanspraak te maken op een overwinning.”

Jodan Boys zette veel druk, maar kwam zelf ook niet tot echt uitgespeelde kansen. De subtopper was, net als de thuisploeg in de eerste helft, vooral afhankelijk van standaardsituaties. Een doorgeschoten hoekschop werd van dichtbij door Akanioui in het gezicht van Swift-doelman Sieuwerd Teerink geschoten. De sluitpost kon uiteindelijk verder en redde vervolgens ook knap op een schot van Enzo Huntink.

Twintig minuten voor tijd pakte Swift het weer goed op. Jodan Boys was inmiddels voorzichtig begonnen met tijdrekken en mocht Romario dos Santos dankbaar zijn dat hij de inzet van Mathieu Christianen van de doellijn haalde. “Eigenlijk is het voor Swift een compliment dat een ploeg als Jodan Boys met zo’n strijdwijze naar Amsterdam komt. Wij moeten daar alleen nog goed mee om leren gaan om zoiets uit te spelen.”

Een doelpuntloos gelijkspel leek aanstaande, totdat Swift-topschutter Bas Buimer in de 93ste minuut raak kopte. Heel verrassend werd deze treffer afgekeurd door het warrige arbitrale trio. Geen overwinning voor Swift, al zou dat ook iets teveel van het goede zijn geweest voor de Amsterdammers. Wel blijft de ploeg van Mark Evers voor de achtste wedstrijd op rij ongeslagen en klimt het zelfs naar de derde plaats op de ranglijst.

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag hoofdklasse A.

Foto’s: Paul Stoeltie