Tien man Ajax zijn elf van Ter Leede te slim af

Even leken er voor zaterdag Hoofdklasser Ajax weer donkere wolken te hangen boven Sassenheim. Na vijf nederlagen op rij moest de ploeg van Jorg Smeets bijna de hele wedstrijd met tien man spelen na een vroege rode kaart voor Roy Deken. Toch wisten de Amsterdammers op bezoek bij nummer twee Ter Leede te verrassen met een 0-3 overwinning.

Een slaak van opluchting volgde bij Ajax. Al snel werd de vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Noordwijk gemaakt. Ook toen speelde Ajax lange tijd met een man minder, ook toen werd er gewonnen. “Deze overwinning is heel belangrijk voor het gevoel in het team”, zegt Reda Kharchouch, die met een doelpunt en een assist een groot aandeel had in de zege. “Iedereen loopt nu weer met een glimlach rond. Dat werd ook eens tijd.”

Na zes minuten beging Deken een lichte overtreding op Vincent Ammerlaan, wat volgens scheidsrechter De Gast het neerhalen van een doorgebroken speler was. Een rode kaart was het gevolg. “Dat was weer even een tikje, maar nu stond er een ploeg die keihard voor elkaar wilde werken. Dat heb ik de afgelopen weken gemist.” Kharchouch nam zijn ploeg vervolgens al snel aan de hand. Hij passeerde twee verdedigers en doelman Bogdan Constantin liet zijn schot door zijn vingers glippen: 0-1.

Het was aan doelman Rolf Hazelaar te danken dat de Amsterdammers deze voorsprong mee konden nemen naar de kleedkamers voor de rust. “Het was conditioneel heel zwaar en Rolf heeft ons op de been gehouden.” In de tweede helft koos Ter Leede vol voor de aanval. De defensie van Ajax hield stand en liet het aan de aanvallers over om in de tegenaanval toe te slaan. Een kwartier voor tijd gaf Kharchouch de bal mee aan Stanley Akoy, die niet hoefde na te denken en hard de 0-2 tegen de touwen schoot.

Toen Jack van Moerkerk nog geen twee minuten later op aangeven van Bilal el Amrani voor de 0-3 zorgde, was de wedstrijd gespeeld. Hierdoor kwam er een eind aan de matige reeks voor Ajax, dat ergens nog een klein beetje geloof houdt in een goede afloop. De achterstand op nummer vier Swift bedraagt zeven punten, met een wedstrijd tegoed. Kharchouch: “De komende periode krijgen we de ploegen onder ons. Alle topploegen hebben we nu gehad. In de eerste seizoenshelft bleven we lange tijd ongeslagen tegen die ploegen, dus dan zou het nu ook wel moeten lukken. Ergens bestaat nog een kleine kans om de nacompetitie te halen, alleen zijn we daar niet teveel mee bezig. Het is eerst zaak het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.

Archieffoto boven: Orange Pictures/Rob van Vliet