TOB maakt het zichzelf onnodig moeilijk bij Portugal Amsterdam

Met een 3-4 overwinning bij reuzendoder Portugal Amsterdam is TOB alleen koploper geworden in de zaterdag vierde klasse B. Na een 1-3 tussenstand bracht Portugal Amsterdam vlak voor rust de spanning terug in de wedstrijd. Uiteindelijk besliste TOB, dat profiteert van de nederlaag van gedeeld-koploper AC Amsterdam (0-2 tegen Zaanlandia), het duel vlak voor tijd.

TOB was vooraf gewaarschuwd voor de ploeg van trainer Vincent Haakmat, dat de laatste twee weken punten wist te pakken tegen hoogvliegers Zaanlandia en Buiksloot. De gasten begonnen goed aan de wedstrijd. In de derde minuut schoot Lava Dollart over het doel en even later werd een vrije trap van Mike van den Berg verlengd door Nana Kwarteng, maar eindigde de bal in de handen van doelman Weliton Pereira.

Ondanks het overwicht van de bezoekers viel het doelpunt halverwege de eerste helft onverwacht aan de andere kant. Een hoekschop werd door Nerinho Nery raak gekopt. Het tegendoelpunt was voor het elftal van trainer Pieter van Netten een wake-up call. Binnen twee minuten schoot Donny Bos een vrije trap op de rand van het strafschopgebied binnen (1-1) en even later zorgde Bodemeijer na een assist van uitblinker Maxwell Keta op schitterende wijze voor de 1-2.

TOB stelde snel orde op zaken. Eerst werd een kopbal van Kwarteng nog van de doellijn gehaald, daarna schoot Bodemeijer uit een snel genomen hoekschop alsnog beheerst de 1-3 binnen. De thuisploeg was rijp voor de slacht. De grootste kans op de 1-4 kwam op naam van Dollart. Een afgemeten voorzet van Sanderino Joren IJsselstein kwam op het hoofd van de spits, maar zijn vrije kopkans ging naast het doel. Op slag van rust deed Portugal Amsterdam nog iets terug. Augusto Nunes Torquato reageerde attent na een ongelukkig moment in de TOB-defensie, waarvan doelman Jeroen Ruiter hem onreglementair van scoren afhield. De strafschop die hierop volgde werd feilloos binnengeschoten door Nery: 2-3.

Ondanks de teleurstelling vlak voor rust bleef TOB op jacht gaan naar de beslissing in de wedstrijd. Vooral in de omschakeling was de ploeg ijzersterk, maar ontbrak het iedere keer aan de afwerking. Aan de andere kant kreeg Portugal Amsterdam twee goede mogelijkheden nadat Adriano Silva zijn afstandsschot over zag gaan en Nunes Torquato faalde bij een kansrijke vrije trap. Het duel bleef op en neer gaan en het doelpunt leek in de tweede helft aan allebei de kanten te kunnen vallen.

Deze viel uiteindelijk voor TOB. Sean Engeln wist invaller Tim van Horn te vinden, die niet hoefde na te denken en de bal keurig binnen schoot: 2-4. Terwijl de meesten dachten dat de wedstrijd beslist was, werd het nog even spannend. Portugal Amsterdam kwam wederom goed terug door een doelpunt van Mauro Carneiro de Oliveira Neto uit een hoekschop (3-4). Ver in blessuretijd kreeg de thuisploeg een grote kans op een punt. Invaller Gilmar Leite de Souza dook alleen op voor doelman Ruiter, maar dit keer kwam de 54-jarige doelman als winnaar uit de strijd.

Door de 3-4 overwinning, en de nederlaag van AC Amsterdam, is TOB nu alleen koploper in de zaterdag vierde klasse B. Zaanlandia volgt op één punt. In de tweede periode zal de ploeg van Pieter van Netten met Hercules Zaandam mogen uitmaken wie er met de prijs vandoor gaat. Portugal Amsterdam staat veilig in de middenmoot.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.