Tommy Dekkers goudhaantje van AFC in elfde zege op rij

Zaterdag eersteklasser AFC is erin geslaagd om prestatie van vorig seizoen (tien overwinningen op rij) te verbeteren. Op bezoek bij RKAV Volendam boekte de koploper haar elfde opeenvolgende zege: 0-1. Een doelpunt van Tommy Dekkers bleek voldoende voor de drie punten, waarmee AFC nu zelfs een riante voorsprong van twaalf punten op de concurrentie heeft.

Voorafgaand aan de lastige uitwedstrijd werd er even gesproken over een jaar geleden. Toen werd de zegereeks beëindigd in en tegen Castricum. Nu liet de ploeg van Benno Nihom, die bij afwezigheid vanwege de verplichtingen met de Ajax Vrouwen werd vervangen door Maarten van der Schaaf, het niet zo ver komen. “En dat Zuidvogels (0-2 tegen Woudenberg, red.) dan ook nog verliest, is fantastisch”, jubelde matchwinner Tommy Dekkers.

In de eerste helft gingen beide ploegen gelijk op, met meteen twee grote kansen in de eerste tien minuten. AFC-topscorer Mauritsio Helstone kwam in het doelgebied net niet goed uit met zijn passen om raak te schieten, aan de andere kant miste Danny Tol een dot van een kans. Hij kon onbedreigd van tien meter uithalen, maar mikte te hoog. AFC had de iets betere kansen. Het gevaar kwam vooral van de zijkanten. Pepijn Veerman vond twee keer doelman Sander Binken op zijn weg naar de openingstreffer en Gijs Niehe kwam net te laat inglijden om een voorzet van Helstone binnen te werken. AFC mocht trouwens doelman Maksim van Ingen dankbaar zijn dat de 0-0 stand op het scorebord bleef staan. Hij redde knap op een schot van Jaap Molenaar.

“Ik had het gevoel dat degene die de 1-0 zou maken, ook de wedstrijd zou winnen”, zei Dekkers. “In de eerste helft hadden we al het betere van het spel en de bal zou een keer goed moeten vallen.” Nadat Michael Malmberg eerst te lang treuzelde en zijn inzet geblokt zag worden door Nico Keijzer, was het na ruim een uur spelen wel raak. Met een fraaie steekbal zette Veerman de doorgelopen Dekkers voor doelman Binken. De 21-jarige schoot recht op de sluitpost af en kon de bal in de rebound net genoeg meenemen om alsnog zijn zesde van het seizoen te maken. Nog geen twee minuten later werd hij gewisseld. “Ik was helemaal kapot. Een paar jongens konden na de wedstrijd niet meer lopen.”

AFC moest op het tandvlees overleven. Volendam zette aan en kreeg in de laatste twintig minuten nog twee enorme mogelijkheden om de stand gelijk te trekken. Na een strakke pass van Sonny Tol schoot Molenaar van dicht bij tegen de paal. Het zat de spits de hele wedstrijd niet mee, want vlak voor tijd kreeg hij de bal er op twee meter van de doellijn niet in. Van Ingen kon een schot van invaller Johan Keizer niet klemmen, maar was er nog op tijd bij om de inzet van Molenaar naast te tikken.

De ene treffer van Dekkers bleek uiteindelijk voldoende voor de drie punten. “Ik denk dat we vooral op strijd hebben gewonnen. We gaan voor elkaar door het vuur, vol passie. Een kampioenswaardig team.” Met nog acht wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong twaalf punten. Zo goed stond AFC er zelfs vorig seizoen in de tweede klasse A niet voor. “Niemand had dit vooraf gedacht. We mogen het echt niet meer weggeven.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.