FC Weesp neemt koppositie over van Bloemendaal na ruime zege op Fortius

“We waren een maatje te klein, of Weesp was een maatje te groot”, treurde Fortius-trainer Michel Klijnzoon achteraf. Hij zag zijn elftal kansloos ten onder gaan in de zondag derde klasse C. FC Weesp liet niets over van de bezoekers: 7-0.

Het duel was in het eerste kwartier nog goed in evenwicht. Het grote verschil op de ranglijst was niet direct zichtbaar. Fortius, dat de voorlaatste plek bezette voetbalde goed mee met Weesp, dat op de tweede plek stond voorafgaand aan het duel. Beide ploegen voetbalden aardig, maar creëerden nog niet veel kansen.

Een treffer viel er wel, al na zestien minuten spelen vond Marcin Kmiecik het net. Na goed voorwerk van Ramon Westland kon hij de score openen. Tien minuten later werd de voorsprong verdubbeld door Rick van der Burg. Hij kreeg veel ruimte van de verdedigers van Fortius, dook de ruimte in en haalde in het strafschopgebied hard uit. Daarmee zette hij tevens de 2-0 ruststand op het bord.

De thuisploeg leek het allemaal wel te geloven na rust en kreeg een enkele kans tegen. Fortius sprong daar echter niet goed mee om en dus kreeg het tien minuten na rust een volgende treffer om de oren. Geertsma wist door zelf goed door te drukken op de bal, zich in scoringspositie te brengen en rondde keurig af. Daarmee was het verzet van de bezoekers gebroken en toen ging het hard.

Invaller Buddie Buddenberg was gretig om zijn speelminuten glans te geven en tekende voor drie treffers in de tweede helft. Hij maakte de vierde, zesde en zevende treffer voor de ploeg van Mario Rijnsburger. Geertsma zette met de 5-0 ook nog een tweede treffer achter zijn naam. De grote eindstand was goed voor het doelsaldo, want waar Weesp eerder nog de tweede plek bezette, stoot het nu door naar de koppositie. De zege zorgt nu voor een gat van vijf doelpunten met Bloemendaal.

Daarmee strookt de huidige stand met de ambitie van trainer Rijnsburger, want die heeft in de winterstop goed nagedacht over de doelstelling van zijn ploeg. “Na de degradatie vorig jaar wist ik niet goed wat er mogelijk was met de toenmalige samenstelling van de selectie”, legt hij uit. “Daarom heb ik ook lang niet over een kampioenschap gesproken. Nu ik alle ploegen gezien heb denk ik dat het tussen ons, Bloemendaal en wellicht DWS nog gaat.”

Voor Michel Klijnzoon, de oefenmeester van de bezoekers, betekent de nederlaag een nieuwe dreun na de winterstop. Na de verliespartij tegen Bloemendaal was nu Weesp een maatje te groot voor zijn ploeg, dus daarmee heeft hij de absolute top uit de competitie gehad. “Dit doet zeer, maar ik denk dat wij binnen de mogelijkheden die wij hebben, kunnen verrassen en wedstrijden kunnen winnen”, aldus Klijnzoon. “Voor de winterstop hebben we ook goede wedstrijden gespeeld, dus we moeten het geloof terugkrijgen. Hard trainen en goede afspraken maken zal daarvoor de basis zijn. We zullen nog van ons laten horen.”

Kijk hier voor de andere uitslagen, de stand en het programma in de zondag derde klasse C.