AFC fleurt debuut in eerste klasse op met winst op Roda’46

Promovendus AFC is prima van start gegaan in de zaterdag eerste klasse A. De ploeg van Benno Nihom hield op Sportpark Goed Genoeg knap stand tegen Roda’46. De Amsterdammers kwamen al snel op een 3-0 voorsprong, maar mede door een rode kaart van AFC-keeper Maksim van Ingen werd het nog spannend: 3-2.

Floris Dokkum, vorig seizoen goed voor twintig goals, zette AFC al na vier minuten op voorsprong. De nummer tien van de Amsterdammers schoot raak uit een vrije trap. Nog binnen het kwartier verdubbelde Lucas Hofstra de marge. De spits, die gaat proberen om het gat dat de naar Almere City FC vertrokken Mitchell Faerber achterliet op te vullen, scoorde op aangeven van Mauritsio Helstone de 2-0. Daarmee gaf de 24-jarige Helstone zijn visitekaartje af. De aanvaller speelde vorig seizoen bij HBOK. Ook nieuwkomer Daryl Gerritsen (FC Abcoude) begon in de basis.

20160903 AFC - Roda'46 Tom Poederbach Lucas Hofstra juicht na het maken van de 2-0 op aangeven van Mauritsio Helstone

Na de goal van Hofstra was het weer de beurt aan Dokkum. De middenvelder maakte op aangeven van Wessel Westerhof de 3-0. Daarmee leek het duel gespeeld, maar niets was minder waar. In de 37ste minuut kwam Roda’46 door een doelpunt van Joey Koetsier terug tot 3-1.

AFC-doelman Maksim van Ingen gaat in de fout en krijgt rood.

Jevgeny Gromov tekende na 64 minuten spelen voor de 3-2. Daarna leek de nummer vier van het vorige seizoen door te drukken, maar AFC hield knap stand tijdens het eerste duel in de eerste klasse. “Ook met tien man hielden we het hoofd koel en bleven we voor elkaar knokken”, concludeerde Nihom, die Van Ingen tegen rood zag aanlopen nadat de hij een lange bal probeerde te onderscheppen. “Hij raakte de man en dan is het volgens de spelregels een rode kaart, maar ik ben enorm blij met de manier waarop de jongens voor elkaar bleven streden en goalie Kerwin Hartman het invulde na het uitvallen van Van Ingen”, besloot Nihom.

Volgende week gaat AFC op bezoek bij DTS Ede.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.