AFC (zaterdag) ziet De Merino’s in blessuretijd langszij komen

Zowel AFC als De Merino’s is er niet in geslaagd om te profiteren van puntverlies van koploper Zuidvogels. De topper in de eerste klasse A, een direct duel om de tweede plaats, leverde geen winnaar op: 2-2. AFC was daar het minst blij mee, want de ploeg van Benno Nihom gaf een 2-0 voorsprong bij rust uit handen.

Even gingen de gedachten terug naar twee weken geleden. Tegen VVZ’49 gaf AFC ook een voorsprong weg (1-0 voor, 1-3 nederlaag, red.). “Toen was ik echt chagrijnig, nu ben ik wel trots dat we nog een punt hebben gepakt tegen zo’n goede tegenstander”, zegt Nihom over de puntendeling. “Het kwartje had ook zo de andere kant op kunnen vallen. Maar zo’n voorsprong weggeven blijft voor ons voelen als een nederlaag, ook al is het over de hele wedstrijd gezien. een terechte uitslag.”

20161001-afc-merinos-foto-tom-poederbach-juichen-gijs-niehe

Toen AFC met een 2-0 voorsprong uit de kleedkamers kwam voor de tweede helft, leek er vrij weinig aan de hand. Ondanks een matige eerste helft hadden de Amsterdammers toch een goede voorsprong te pakken. Uit het niets opende Gijs Niehe na 36 minuten de score toen hij de bal met wat geluk mee kreeg en in de linkerbovenhoek raak schoot. Vier minuten later zorgde Pepijn Veerman voor de 2-0 door een strafschop te verzilveren.

Na een kwartier in de tweede helft had de thuisploeg de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Dave Weinstein ging na een combinatie met Thijs de Graaff alleen op het doel van de Veenendalers af, maar bleek oog-in-oog met doelman Jeroen Vrolijk besluiteloos en zag zijn halve inzet in de korte hoek gekeerd worden. “Zulke momenten zijn bepalend, dan moeten we de wedstrijd killen en is het gespeeld.”

20161001-afc-merinos-foto-tom-poederbach-teleurstelling-dave-weinstein

De Merino’s dwong AFC steeds meer mee te gaan in het eigen fysieke spel, iets waar de Amsterdammers het vooral niet van moeten hebben. Onachtzaamheid in de achterhoede zorgde na ruim een uur spelen voor de aansluitingstreffer van de gasten. AFC-doelman Jort Berghuis stond op het verkeerde been bij een voorzet van Anass Lahnine, waardoor invaller Jamal Bendadi bij de tweede paal eenvoudig raak kon koppen: 2-1.

De Veenendalers, onder leiding van Henne Oostermeijer (broer van WVHEDW-trainer Kees Oostermeijer, red.) drongen aan en kregen bij het ingaan van de blessuretijd zelfs loon naar werken. Een lange bal van achteruit kwam terecht bij Bendadi aan de linkerkant van het strafschopgebied, Berghuis stond te ver voor zijn doel en de lob over de sluitpost belandde via de paal in het net: 2-2. Een flinke domper voor AFC, dat een 2-0 voorsprong uit handen gaf. In de extra tijd was er nog wel een mogelijkheid voor invaller Lucas Hofstra, alleen in een druk strafschopgebied eindigde de bal tegen de voeten van Vrolijk.

20161001-afc-merinos-foto-tom-poederbach-jort-berghuis-dave-weinstein-en-omar-riani

“Aan de bal lieten we niet zien wat we kunnen. Daar hebben we te weinig mee gedaan”, oordeelde Nihom na afloop. “Verdedigend stond het goed, maar dat koste ons wel teveel kracht. Er was te weinig rust aan de bal, een aantal spelers speelden in dat opzicht ondermaats. De Merino’s heeft een goede ploeg en het niveauverschil tussen de eerste en tweede klasse werd nog even duidelijk. Vorig jaar kwamen we er nog mee weg als we wedstrijden op zeventig procent speelden. Nu moet alles op honderd procent gaan. Tactisch, technisch, maar vooral ook fysiek en conditioneel is het verschil veel groter dan ik had verwacht.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.