Argon straft AFC in slecht eerste kwartier af

Voor AFC wordt het een lastige opdracht om de tweede ronde van de nacompetitie te halen. Op eigen veld verloor de ploeg van Wessel Colijn met 3-1 van Argon. De wedstrijd was na een half uur al gespeeld door een hattrick van Jesse van Nieuwkerk.

Argon had de slopende beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen CSW (3-2 nederlaag na verlenging) nog in de benen, maar ging fel van start. AFC had het hier zichtbaar moeilijk mee en kwam niet onder de druk van de ploeg uit Mijdrecht vandaan. Na zeven minuten werd de sterke start van de gasten beloond met de openingstreffer. Een vrije trap van Jasper Werkhoven ging onder de muur naar Jesse van Nieuwkerk die met wat geluk de bal achter de jonge doelman Maksim van Ingen schoot: 0-1.

Het werd enkele minuten nog erger voor AFC toen Van Nieuwkerk ook de 0-2 maakte. Met zijn rug naar het doel wist hij de bal omhoog te wippen en miraculeus met een omhaal de bal over Van Ingen te krijgen. Trainer Wessel Colijn besloot in te grijpen en zijn ploeg compacter en behoudender neer te zetten. Het zorgde er wel voor dat de Amsterdammers wat meer aan voetballen toekwamen.

AFC zat - Argon

De eerste kans voor AFC leverde zelfs meteen het eerste doelpunt op. Na een steekbal van Joey Singels omspeelde Lucas Hofstra Argon-doelman Romero Antonioli. Singels was inmiddels aangekomen in het strafschopgebied en kon de bal – na het terugleggen van Hofstra – in het lege doel schuiven: 1-2.

Toch waren het na een half uur de gasten die het verschil weer herstelde naar twee doelpunten. Een schot van Riad Lilipaly leek voorlangs te gaan, maar Van Nieuwkerk stond bij de tweede paal klaar om de bal aan te nemen en van dichtbij binnen te tikken. Zo werd de ruststand 1-3, al had AFC nog een mogelijkheid om wat terug te doen. Uit een hoekschop van Sil Paddenburg werd een kopbal van Jasper Blonk echter door Argon-verdediger Floris Mulder van de doellijn gehaald.

In de tweede helft nam Argon wat gas terug, het moest immers nog herstellen van de beslissingswedstrijd, en kreeg AFC het spel in handen. Dit leverde een aantal kansen op voor de thuisploeg, alleen zonder succes. Een schot van Singels eindigde in de handen van doelman Antonioli en Lucas Hofstra vond het zijnet. Op de counter leek Argon de wedstrijd op slot te gooien. Na onoplettendheid in de Amsterdamse defensie kon Ian van Otterlo profiteren, maar zijn intikker op aangeven van Epitace Kraemer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Gescoord werd er niet meer in Amsterdam-Zuid. Argon-spelers kampten veelvuldig met kramp, waardoor scheidsrechter Van der Wielen het spel vaak moest stilleggen. In de twaalfde minuut van de blessuretijd was de ingevallen Thijs de Graaff nog dichtbij, maar zijn volley eindigde in het zijnet. Volgende week moet AFC in Mijdrecht twee doelpunten goedmaken tegen Argon, al zat het dan wel beter moeten starten.

“In het eerste kwartier lieten we ons het kaas van het brood eten”, was trainer Wessel Colijn duidelijk. “We brachten te weinig. Maar in de tweede helft hebben we ons goed hersteld. Het lukte alleen niet om die tweede treffer te maken, dan ga je toch met een ander gevoel naar volgende week toe. Al biedt de geleverde strijd in de tweede helft vertrouwen. We zien wel waar het schip strandt.”