Overwinning van AFC op Geinoord komt uit de tenen

Het ging niet vanzelf voor AFC tegen Geinoord. De equipe van Benno Nihom speelde een matige eerste helft, maar knokte zich na rust uiteindelijk wel naar een 2-1 zege. Schitterende treffers van Mauritsio Helstone en Michael Malmberg brachten de Amsterdammers de volle buit. De koploper van de zaterdag eerste klasse A houdt het gat met achtervolger Zuidvogels, met nog vijf duels te gaan, op twaalf punten. De titel is wel heel dichtbij.

Het was geen gemakkelijke middag voor de Amsterdammers. In het eerste bedrijf lag het tempo vaak te laag en kon AFC nauwelijks wat creëren. Geinoord leidde bij de pauze dan ook verdiend met 0-1. “Het moest van ver komen. Uiteindelijk wel een verdiende overwinning. Ik wil mijn ploeg niet afvallen. Maar als je vooraf van alles afspreekt en dat niet gebeurt, dan wordt het wel moeilijk. Vooral in de organisatie en de veldbezetting kwamen we onze afspraken niet na en dat was in de tweede helft wel wat beter.”

Na een aardige openingskans vanaf rand zestien voor Justin Swart, was AFC een tijdje het spoor bijster. De thuisploeg leed veel balverlies en had te weinig diepgang in haar spel. Daarnaast speelde AFC ook niet met haar sterkste opstelling. Onder andere Daan Brinkman, die te weinig had getraind de afgelopen week, begon op de bank. Nihom: “Maar daar moeten we het verhaal niet aan ophangen. Onze brede selectie is juist de reden dat we bovenaan staan. We hebben het vandaag gewoon niet goed gedaan.” Geinoord rook dat er wat viel te halen en was in het eerste bedrijf de gevaarlijkste ploeg.

De bezoekers kregen na een kwartier een uitgelezen kans op de 0-1. Een handsbal van Milan de Wijs leverde een strafschop op voor Geinoord. Gelukkig voor AFC redde Jort Berghuis knap op de penalty van Dimitri Djollo. Niet lang hierna keek AFC alsnog tegen een achterstand aan. Na goed doorkoppen van Djollo vond Willem-Paul van der Heijden het net. AFC mocht vervolgens van geluk spreken dat Djollo halverwege de eerste helft naast mikte.

Aan de overzijde gebeurde er te weinig. AFC kwam er maar moeilijk door en was teveel aan het zoeken. De enige echte grote kans voor rust was wel een enorm grote. Malmberg vond vanaf rechts Lucas Hofstra die het leer niet goed onder controle kreeg. Helstone lukte dat wel, maar van dichtbij kreeg hij de bal niet tussen de palen. Geinoord bereikte met een 0-1 voorsprong verder redelijk eenvoudig de rust. “Je zou verwachten dat ik tijdens de rust uit mijn plaat ben gegaan, maar dat heb ik juist niet gedaan. Ik heb nogmaals uitgelegd wat we nou echt willen tegen deze ploeg.”

In de tweede helft had het spel van AFC wat meer schwung. Het leverde meer dreiging op vanuit de gastheren. Met een uur op de klok leek de gelijkmaker in de maak. Invaller Wessel Westerhof bracht Helstone via een prachtige steekbal in stelling, maar de aanvaller raakte de paal. De vermoeidheid speelde Geinoord steeds meer parten. De bezoekers hielden voornamelijk tegen. Toch moest AFC zo nu en dan achterin ook nog diep gaan. Brinkman, inmiddels in het veld gekomen voor Mathijs Miserus, stopte Djollo zeer sterk af. Ook was Geinoord nog gevaarlijk via Van der Heijden, wiens inzet te slap was.

Rond een kwartier voor het einde viel, op dat moment een beetje uit het niets, de 1-1. Helstone vond vanaf de linkerkant knap de korte hoek, maar het rustige en beheerste voorbereidend werk van Swart was zeker even mooi. Met nog genoeg tijd voor de boeg voelde het fanatieke publiek dat er ook nog wel een driepunter in het vat zat. Die overwinning kwam er ook en op een prachtige manier. Een granaat van Michael Malmberg vloog, zonder het net te raken, in de winkelhaak. De bal stuiterde daarna via doelman Gino de Ridder nog een keer in de goal: 2-1. De zege kwam, op een linke vrije trap van Van der Heijden na, daarna niet meer in gevaar.

Het kampioenschap in 1A ligt na de zoveelste zege van AFC voor het oprapen. Op de vraag of hij de titel al ruikt blijft Nihom nog wel voorzichtig. “Als je vandaag had verloren was het verschil met Zuidvogels negen punten. En zij krijgen nu de onderste twee ploegen. De titel ruik ik nog niet, maar twaalf punten voor met nog vijf duels te gaan is wel heel lekker.” Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)