Thijs de Graaff ondanks reserverol vol overtuiging: “Ik kan van waarde zijn voor AFC (zat)”

Hij gaf AFC afgelopen seizoen het laatste zetje naar het kampioenschap van de zaterdag eerste klasse A. Zijn late gelijkmaker tegen Woudenberg (2-2) was een lichtpunt in een tegenvallend seizoen voor Thijs de Graaff. Met de komst van extra concurrenten zijn de uitzichten op speelminuten opnieuw klein, maar de 24-jarige aanvaller heeft er bewust voor gekozen om te blijven. “Ik wil dat jaar in de Hoofdklasse meemaken.”

De 85ste minuut was ingegaan en met een 1-2 achterstand kon de schaal weer voor een week ingepakt worden. Tegen Zuidvogels ging het de week daarvoor al mis en nu leek ook Woudenberg roet in het eten te gooien. Tot een klutsmoment voor het doel van de gasten, waarbij Thijs de Graaff op het juiste plaats stond om de gelijkmaker binnen te tikken. Een moment dat zelfs te snel ging voor de camera, gevolgd door enorme extase op en naast het veld.

Drie maanden later wordt de aanvaller daar nog altijd aan herinnerd. “Nog steeds?”, roept trainer Benno Nihom gekscherend tijdens het gesprek, om te vervolgen: “En terecht.” De Graaff heeft de gunfactor bij de kersverse zaterdag Hoofdklasser, maar met dat alleen red je het niet. De uitzichten op speeltijd zijn nog altijd klein en niet hoopvol na het derde jaar doorselecteren op rij. “Het wordt een spannend jaar, voor ons en ook voor mij persoonlijk.”

Spannend als nieuwkomer, debutant op een niveau waar AFC de afdeling en clubs niet kent, en spannend in de concurrentiestrijd. De aanval bleef intact, alleen tweede spits Lucas Hofstra (AMVJ) vertrok, en met Thierry van der Kooye (Ter Leede) en de teruggekeerde Mitchell Faerber is AFC er duidelijk op vooruit gegaan. Elke positie in het veld is dubbel bezet. “Op trainingen merk je dat het allemaal dicht bij elkaar zit. Dat maakt het niveau hoger, daar trekt iedereen zich aan op. Ik ook. Maar ik weet niet of de nieuwelingen ook direct hoger in de pikorde komen.”

Vlak voor de seizoensopener tegen Noordwijk (zaterdag) is De Graaff zich al zelfbewust dat hem opnieuw een moeilijk jaar te wachten staat. “Michael (Malmberg) en Mauritsio (Helstone) hebben vorig jaar bewezen heel belangrijk te kunnen zijn. Zij zullen ongetwijfeld, en terecht, de voorkeur krijgen in het begin. En Thierry is ook zeker een aanwinst. Ik heb andere kwaliteiten. Ik moet het niet van mijn snelheid hebben, terwijl wij daar vorig seizoen heel veel doelpunten mee hebben gemaakt in de omschakeling. Ik ben meer van het dribbelen, kleine ruimtes en overzicht. Maar ik weet dat ik meekan op dit niveau.”

Een ogenschijnlijk tweede seizoen met weinig speeltijd was voor hem geen reden om verder te kijken naar een nieuwe club. “Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin, train op hoog niveau en wil graag dat eerste jaar in de Hoofdklasse meemaken.” Ook oud-ploeggenoot Ricky Kumar, nu trainer van zaterdag tweedeklasser AMVJ, kon hem niet overtuigen om te vertrekken. “Al snel besloot ik dat ik dat niet zou doen. Het gedeelte buiten het voetbal is voor mij voorlopig te belangrijk om naar een andere club te gaan.”

Met zijn persoonlijke doelstelling zet De Graaff laag in. Hij weet dat het een loze doelstelling, ‘minuten maken’, maar meer kan hij er ook niet over zeggen, vlak voor de start van de competitie. “Ik zal in de loop van het seizoen zien of er een rol voor mij is weggelegd. Hier en daar hoop ik wat minuutjes te maken. Daar ga ik ook hard voor trainen. Ik blijf ervan overtuigd dat ik van waarde kan zijn voor AFC in de Hoofdklasse.”

Foto’s Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)