VIDEO: Syrische vluchteling en international Tarek Karboutli op proef bij AFC

Tweededivisionist AFC heeft sinds twee dagen een Syrische international op proef. Tarek Karboutli, doelman van het nationale elftal, traint sinds woensdag mee bij de ploeg van Ton du Chatinier. Afgelopen zaterdag verscheen in Het Parool een interview met de doelman waarin hij aangaf op zoek te zijn naar een club. Daarna ging het snel.

AFC kwam Karboutli op het spoor dankzij voormalig Ajax-directeur Michael Kinsbergen. Bestuurslid technische zaken van AFC Bob Duis hoorde van het verhaal en toen hij ter oren kreeg dat Karboutli met Kinsbergen een wedstrijd van Ajax bekeek, zocht Duis (die met CST ook sponsor is bij Ajax) contact met hem. Duis: “Als je het verhaal van die jongen hoort, is het toch prachtig dat we wat voor hem kunnen betekenen. We hebben snel wat kleding voor hem geregeld en nu staat hij op het veld. Geweldig toch! Als keeper kan ik hem niet beoordelen, maar als je international bent van Syrië dan moet je toch wel iets kunnen? Maar dat is voor ons nu niet het belangrijkste. Hij traint met het eerste elftal mee en dan zien we wel hoe het afloopt.”

Karboutli (30) verkocht alles wat hij had om Syrië te ontvluchten. Via Turkije kwam hij op het Griekse eiland Leros terecht. Twee weken geleden kwam hij met een Bulgaars identiteitsbewijs in Nederland aan. Zijn vrouw en kinderen waren twee jaar geleden al gevlucht en wonen nu in Denemarken. In eerste instantie verbleef hij in een asielopvang in Zaandam, maar momenteel heeft hij onderdak gevonden in Amsterdam.

Karboutli stond donderdagavond met een grote grijns op zijn gezicht op het trainingsveld. Samen met Hans van Rossum werkte hij een pittige training af. Karboutli wacht momenteel op een verblijfsvergunning, dus het is onduidelijk of hij ooit voor AFC zal uitkomen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)