AFC doet zege kado

Het was vandag precies 106 jaar geleden dat AFC en HBS voor het eerst tegen elkaar speelden in dezelfde competitie. Het werd toen een monsteruitslag in het voordeel van AFC dat met 7-1 won. Nu werd het ook een monsteruitslag, maar nu in het voordeel van de Hagenaars die met 4-5 wonnen. Een uitslag die ontgoocheling teweeg bracht bij AFC dat de zege binnen handbereik had maar in de slotfase toch nog kopje onder ging. Eigen schuld dikke bult zou je zeggen, want een verklaring voor de nederlaag had niemand bij AFC. Of het moet trainer Cor ten Bosch zijn, die zwaar teleurgesteld wel een verklaring wilde geven voor het onverwachte verlies.

,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt en heb er ook geen verklaring voor waarom wij deze wedstrijd zo uit handen hebben gegeven. Niet alleen de wedstrijd maar ook de doelpunten zoals de eerste treffer, wat gewoon een blooper van de eerste orde was. Ik denk dat het aan de beleving lag, anders heb ik er geen verklaring voor. Collectief hebben we na de rust de tegenstander het heft in handen gegeven waar zij goed van hebben geprofiteerd.  Doodzonde, want voor de rust was er geen vuiltje aan de lucht’’, luchtte Cor ten Bosch zijn ongenoegen. Dit mocht hij ook want AFC was heer en meester in het eerste gedeelte van de wedstrijd die voor het publiek vanwege de negen doelpunten best aantrekkelijk was. Temeer omdat er een paar treffers tussen zaten die voor de schoonheidsprijs in aanmerking kwamen. Na de rust kwam HBS in de 63-ste minuut op gelijke hoogte na een goed genomen vrije trap die goed breed werd gelegd en door Mike de Geer fraai werd afgerond. Nog geen twee minuten later kwam AFC weer op voorsprong na een prachtige actie van Sarica die de bal via binnenkant paal langs keeper Bart Koffeman joeg: 4-3. Daarna ging AFC ver achteruit voetballen met als gevolg dat HBS steeds dichter en gevaarlijker voor het doel van de thuisclub verscheen.

Een onnodige strafschop veroorzaakt na een overtreding van keeper Raymond van Emmerik stelde Ekrem Kahya in staat om HBS weer langszij te brengen: 4-4. In de slotfase bracht Sander de Jong de niet verwachtte 4-5 op het scorebord na een heftige srimmage. Het was vooral Magid Jansen die scheidsrechter Mandemakers verbaal onder vuur nam met als gevolg tweemaal geel dus rood. De laatste minuten probeerde AFC met tien man nog verandering in de stand aan te brengen. Dit lukte niet meer omdat bij sommige spelers de concentratie en de beleving zoek was. Voor Cor ten Bosch was de onverwachte nederlaag een domper met het bekerduel van komende zondag tegen Chabab in het vooruitzicht. ,,Ja dat gaat een zware pot worden die we niet even gaan winnen. De vooruitzichten zijn ook niet goed omdat we met een karrenvracht aan blessures en schorsingen zitten. Uit ervaring weten we dat het een echt bekerduel zal worden waar we aan de bak kunnen en het vooral op karakter zal aankomen. Maar we gaan ervoor, omdat als we de finale halen, we het seizoen nog goed kunnen maken. Want als ik heel eerlijk moet zijn hebben we een slecht seizoen achter de rug’’, keek de geplaagde oefenmeester van AFC uit naar komende week. Het publiek werd uiteindelijk de grote winnaar op Goed Genoeg waar menige supporter van AFC maar niet begreep waarom hun kluppie de zege zomaar uit handen had gegeven.

Scoreverloop: 0-1 Roeleveld; 1-1 Jens; 2-1 v Es; 3-1 Post; 3-2 Bekker; 3-3 de Geer; 4-3 Sarica; 4-4 Kahya; 4-5 de Jong. Rood; Magid Jansen (AFC)

• Verslaggever: Freek Louis