Home / Algemeen / AFC glipt in tumultueuze slotfase door penalty naar tweede plaats

AFC glipt in tumultueuze slotfase door penalty naar tweede plaats

AFC heeft dinsdagavond in het inhaalduel met Rijnsburgse Boys goede zaken gedaan, door op de valreep te winnen na een, met name aan Rijnsburgse kant, betwiste penalty. Gestolen overwinning, of geen gestolen overwinning, AFC nestelt zich door dit resultaat op de tweede plaats in de pels van koploper Katwijk, dat vooralsnog leunt op een comfortabele voorsprong van 9 punten en een beter doelsaldo.

De Rijnsburgse aanhang had besloten voor de wedstrijd even een klein rookbommetje neer te leggen als inleiding op een af te steken vuurwerksalvo. Na dit vervroegde oud en nieuw feestje, kozen de Amsterdammers direct vanaf de aftrap rustig combinerend de aanval. Afgelopen zaterdag had AFC zich, (na een gemiste penalty op slag van rust) stukgebeten op het achterover leunende HHC. In de openingsfase van de wedstrijd werd snel duidelijk dat Rijnsburgse Boys niet veel anders in petto had voor AFC, de Uien speelden zeer compact vanuit een goede organisatie. Begrippen die eerder al het gesprek van de dag waren rondom het Nederlands elftal en Ajax.

De openingsfase was duidelijk voor AFC  en dat had maar zo tot een snelle voorsprong kunnen leiden. Eerst goochelde Raily Ignacio zich op de middenlijn door de Rijnsburgse defensie heen, waarna hij in een streep op keeper Michael Bekkers af kon sprinten. De scherpte ontbrak nog net, waardoor Bekkers als winnaar uit de strijd kwam. Bij het eerstvolgende gevaar schoot Joël Tillema vanuit een kluwen spelers raak, maar het doelpunt werd afgeblazen voor een kennelijke overtreding. Een paar minuten later was het weer Tillema, die de bal dit keer op de paal mikte. De mogelijkheid uit de rebound overdonderde Thomas Verhaar blijkbaar, het schot voor bijna open doel had te weinig kracht en overtuiging.

Voorsprong voor de Uien

Na deze sterke fase van AFC, kroop Rijnsburgse Boys uit de schulp en kwam er een aantal keer uit met scherpe counters, met als eerste waarschuwing een schot op de paal van Jeroen Spruijt. In de 30e minuut was het raak, op de linkerkant ging debutant Delano Asante er vandoor, die legde de bal rond de zestien panklaar voor Spruijt die het klusje eenvoudig klaarde. 1-0 voor Rijnsburgse Boys.

AFC pakte de draad weer op door met aardige combinaties de aanval te kiezen, maar zonder daar echt veel gevaar mee te stichten. Vijf minuten voor de pauze liet fenomeen Ignacio dan toch van zich spreken, hij pikte een listig door de verdediging stuiterend balletje van Kenny Teijsse op en schoot vanuit een redelijk onmogelijke hoek de 1-1 binnen. Rijnsburgse Boys kreeg vlak voor het fluitsignaal nog een enorme kans op de 2-1, maar met een knappe redding liet de goed keepende Gijs van Zetten blijken daar geen trek in te hebben.

Wissels

Ulrich Landvreugd liet Verhaar en Cody Klaver in de kleedkamer en bracht voor de tweede helft Segun Owobowale en de jarige Djuric Ascencion. Rijnsburgse Boys kwam na de rust een stuk offensiever uit de startblokken en drukte AFC terug op eigen helft. Van Zetten kon direct aan de bak met een knappe redding. Het duurde niet lang tot Rijnsburgse Boys op 2-1 kwam. Uit een vrije trap vanaf rechts belandde de bal in de drukte en viel uit een scrimmage comfortabel voor de voeten van Roderick Gielissen die twijfelde niet en schoot hard de 2-1 binnen.

AFC zat niet bij de pakken neer en bouwde keer na keer geduldig op richting het doel van de tegenstander. Rijnsburgse Boys zakte weer comfortabel in en kwam er zo nu en dan uit, maar werd op het oog minder gevaarlijk dan in de eerste helft. Dat had veel te maken met het spel van Dalian Maatsen, Gevero Markiet en Djuric Ascencion achterin. Maatsen was bij elke ingreep succesvol, om daarna het veld over te steken om een nieuwe aanval op gang te brengen. Na een fase waarin AFC aanviel, maar niet echt heel gevaarlijk werd, floot Lorenzo Cairo voor een penalty. Splinter de Mooij werd, bij een poging om vanuit een kopbal te scoren, zwaar gehinderd. Tillema diende zich aan voor de strafschop en schoot koelbloedig de 2-2 binnen.

Interessante slotfase

De 2-2 was de inleiding tot eigenlijk het leukste deel van de wedstrijd, beide ploegen wilden nu voetballen waardoor meer ruimte ontstond. Het werd ook slordiger, waardoor er over een weer grote en kleine kansen ontstonden. Een hard afstandsschot van Milan Hoek ging net naast en kort daarna vloog een tweede schot wel het doel in. De treffer werd afgekeurd omdat aangever Ignacio buitenspel stond. Ook Rijnsburgse Boys werd nog gevaarlijk, eerst via Bram de Bruijn die afgestopt werd door van Zetten en daarna via een leep balletje net naast de paal door aanvoerder Jeffrey Jongeneelen. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd had Rijnsburgse Boys de genadeslag kunnen uitdelen, maar Spruijt, die alleen op het doel af ging, werd wederom het scoren belet door Van Zetten.

Door een vrij lange blessurebehandeling aan Rijnsburgse kant kwamen er 5 minuten extra speeltijd bij. AFC had er nog wel zin in en was nu, ondanks de vermoeidheid die toesloeg, de meest aandringende ploeg. Na een vrij trap van Maatsen die in de muur verdween was het tijd voor een (vooral voor het Rijnsburgse kamp) dramatische ontknoping. AFC kreeg een aantal corners te nemen. De laatste corner kwam in een chaotische flipperkast situatie op de hand van De Bruijn terecht. Na een wirwar van doelpogingen die vergezeld gingen van luide protesten over hands door AFC, floot Cairo, hands en een penalty voor AFC. Tillema was wel senang met zijn nieuwe rol als ‘Chef Strafschop’ en meldde zich voor de tweede keer bij de penaltystip. Na een minuut of drie klieren door spelers van Rijnsburgse Boys was de rust weergekeerd in de zestien meter en haalde Tillema de trekker over, 2-3.

Rijnsburgse Boys bleef achter met de zure druiven, waar het zeker een punt had verdiend en zag AFC huiswaarts keren met 3 punten en een tweede plek op de ranglijst na een zeer aantrekkelijke duel wat eigenlijk niet in een troosteloze ambiance met lege tribunes gespeeld had moeten worden. Een met publiek volgepakte Middelmors was zeker op zijn plaats geweest.

Tekst: Daniël Stokvis

Archieffoto: Tom Poederbach

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC