AFC ZATERDAG KAMPIOEN 2023
De zaterdagselectie heeft een metamorfose ondergaan

AFC kampioen zonder promotie: “KNVB legt een bom onder onze jeugdopleiding”

De zaterdagselectie van AFC werd afgelopen weekend kampioen, maar tot promotie leidde dat niet. Met de introductie van weekendvoetbal heeft de KNVB besloten dat clubs maar één team in de eerste klasse of hoger mogen hebben. De tweede klasse is dus het plafond voor AFC zaterdag, tot grote onvrede van de club.

“De KNVB heeft in feite een bom onder onze jeugdopleiding gelegd”, vertelt voorzitter Brian Speelman. “Ons plan is altijd geweest om spelers op te leiden en bij wijze van spreken tot aan de veteranen ruimte te hebben voor alle spelers op elk niveau. Vanuit bijvoorbeeld de O18 of de O21 was de zaterdag 1 vaak een mooie stap, richting eventueel de zondag 1. Kijk bijvoorbeeld naar Gijs van Zetten, die heeft twee jaar bij de zaterdag 1 gekeept en speelt dit seizoen in de Tweede Divisie. Zo geldt dat voor nog een paar jongens.”

En dat is nu dus niet meer mogelijk, met als gevolg dat de hele zaterdag 1 stopt en ook veel spelers uit de O21 de club verlaten: “Veel jongens gaan hun heil elders zoeken, want als ze de Tweede Divisie niet halen, is er eigenlijk geen plek meer voor ze om selectieniveau te voetballen. Jongens die op hun achttiende niet klaar zijn voor de Tweede Divisie hebben nu geen perspectief meer bij ons”, aldus Speelman.

Samen met Koninklijke HFC, voor wie dit probleem ook speelt, ging AFC om tafel met KNVB-directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. “Hij gaf aan ons te begrijpen, maar de ledenraad heeft ingestemd. Maar in alle besluiten is deze alinea door de ledenraad makkelijk over het hoofd te zien. En maar weinig clubs hebben ditzelfde probleem, dus misschien vonden ze het ook niet interessant genoeg. Maar voor ons is dit ongelofelijk teleurstellend.”
Wat voor AFC extra steekt, is dat er in het betaald voetbal wel van alles mogelijk is: “Als je Ajax bent, mag je met je Jong elftal in de Eerste Divisie spelen en ook nog met de zaterdagtak in de Vierde Divisie. Maar in het amateurvoetbal wordt de doorstroom van spelers om zeep geholpen zonder duidelijke reden.”

“Iedereen wil ergens om spelen, maar dat kan nu niet meer in de zaterdag 1. Daarom zal een groot deel van de selectie, die allemaal sinds de jeugd bij AFC speelt, de club helaas verlaten. Het was een leuk team, een groep vrienden die al jarenlang bij AFC voetballen en ook het liefst waren gebleven”, betreurt Speelman.

Ondanks de teleurstellingen zal AFC ook komend seizoen een zaterdag 1 inschrijven: “De zaterdag 1 viel bij ons onder de topamateurs, waarbij we doorselecteerden en keken welke spelers mogelijk naar de zondag 1 konden. Vanaf komend seizoen wordt de zaterdag 1 een team zoals alle andere seniorenteams. Met dat team denken we ons nog steeds prima te kunnen handhaven in de tweede klasse.”

Foto: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC