AFC klopt IJsselmeervogels afgetekend maar zonder franje

Na een eerste seizoenshelft waarin AFC alleen maar beter ging spelen, sloten de Amsterdammers af als trotse lijstaanvoerder. Trainingskamp en oefenwedstrijden verliepen daarna naar wens, maar toch wist coach Benno Nihom maar al te goed dat de herstart lastig kon worden. Want hoe goed ook uit de winterstop gekomen, op het veld zou het goede gevoel direct in een klinkend resultaat omgezet moeten worden. En dan is een uitbeurt bij IJsselmeervogels daarvoor bepaald niet eenvoudigste affiche. Want ondanks dat de Rooien uit Bunschoten-Spakenburg dit seizoen zodanig ondermaats presteren dat zij allereerst moeten vechten om uit de degradatiezone te geraken, zomaar de winst weghalen bij deze historische grootmacht in het amateurvoetbal is nooit een vanzelfsprekendheid.

Deze keer echter bleek dat Nihom zich weliswaar logische maar tegelijk ook onnodige zorgen te hebben gemaakt. In een waterkoude ambiance ontvouwde de wedstrijd zich namelijk precies tot wat het qua beider standen op de ranglijst ook was: de koploper die het overwicht greep tegenover een zich stug verdedigende degradatiekandidaat. De uitkomst, 0-2 winst voor AFC, paste eveneens volkomen bij het ranglijstverschil.

Vanaf het eerste fluitssignaal liet IJsselmeervogels het maken van het spel over aan de tegenstander. Daardoor leek het van meet af aan zo dat AFC de enige ploeg was die voetbalde. Toch had de wedstrijd in de openingsfase een heel ander aanzicht kunnen krijgen als scheidsrechter Aafouallah de bal op de stip had gelegd nadat Vogels-aanvaller Khalid Tadmine onderuit ging op een ultieme verdedigende actie van Gevero Markiet. Niets aan de hand, luidde het arbitrale oordeel, waardoor AFC aan een vroege achterstand ontsnapte en Markiet aan mogelijk rood. Op en rond het veld was de verontwaardiging groot, en ook Benno Nihom erkende na afloop dat het zijn ploeg op dat moment niet aan geluk ontbrak. “Voor hetzelfde geld kom je op 1-0 achter en moet je met tien man verder.”

Feitelijk was het hiermee meteen gedaan met de dadendrang van IJsselmeervogels. Het was AFC dat geduldig bouwend de druk op de helft van de thuisploeg legde. Het vinden van een gaatje bleek echter nog niet zo eenvoudig te zijn. Enerzijds was dat een gevolg van het niet al te hoge aanvalstempo van de Amsterdammers, anderzijds beet de vaak uit zes man opgrokken verdedigingslinie van de Vogels voldoende georganiseerd van zich af. Het ontbrak de aanvallers van AFC vooralsnog aan creativiteit om openingen te vinden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat na ruim twintig minuten de Amsterdamse openingstreffer voortkwam uit een standaardsituatie. Verdediger Dalian Maatsen schoot die een opzijgelegde vrij bal van afstand onberispelijk in.

De thuisploeg moest vanaf dat moment komen en deed daartoe een paar halfslachtige pogingen, maar AFC niet zich niet verontrusten. Onverstoorbaar werd voortgegaan op de ingeslagen geduldige weg richting het vijandelijk doel. Op slag van rust kon Raily Ignacio de wedstrijd al definitief in het slot gooien, maar vanaf de elfmeterstip (penalty toegekend wegens hands) faalde hij jammerlijk door zo’n anderhalve meter naast het doel te schieten.

De tweede helft bracht vervolgens alleen maar meer van hetzelfde. Waarbij de situatie voor IJsselmeervogels krap tien minuten gespeeld nog hopelozer werd toen Bradley Martis wegens zijn tweede gele kaart voortijdig mocht gaan douchen. Met elf tegen tien was het uitspelen van de wedstrijd voor AFC nog slechts een formaliteit. Met een voorsprong van slechts één doelpunt is het echter altijd zaak om alert te blijven. Doelman Gijs van Zetten toonde zich daarom onverminderd op zijn hoede, ondanks het weinige werk dat hij kreeg. “Ja, opletten bleef nodig. Van de kou had ik overigens niet veel last, behalve dan de toppen van mijn wijsvingers.”

Met een droog doeltreffend schot vanuit een hoekschop maakte Melvin Platje een kwartier voor tijd aan de laatste onzekerheid alsnog resoluut een eind. Het was met 0-2 gedaan, al hoopte Benno Nihom met zijn viervoudige wissel een minuut later nog op uitbreiding van de score. Platje, Ignacio, Guus van Weerdenburg en Kevin Visser werden naar de kant gehaald ten faveure van Matthijs Jesse, Segin Owobowale, Soufiane Hetli en Noa Benninga. “Het is geweldig om zoveel kwaliteit op de bank te hebben, dat voegt absoluut veel toe aan die ploeg,” stelde Nihom na afloop tevreden vast.

De 0-3 bleeft uiteindelijk uit, maar de ondubbelzinnigheid van de winst werd er niet minder om. “Volkomen terecht deze overwinning,” aldus Nihom. “Hiermee zetten we de goede lijn van voor de winterstop voort. We zijn klaar om volgende week TEC te ontvangen. Daarna wacht ons een zware februarimaand.” De AFC-trainer zei met dit laatste geen woord teveel. Achtereenvolgend staan volgende maand immers de confrontaties met Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en Katwijk op het programma, respectievelijk de nummers 4, 2 en 5 op de ranglijst.