FC Lisse - AFC

AFC komt in KNVB Beker met hangen en wurgen voorbij FC Lisse

AFC heeft zich geplaatst voor de KNVB Beker. De Amsterdammers kwamen in de voorronde pas in de verlenging voorbij FC Lisse dat vanaf het einde van de eerste helft met tien man speelde.

De tweededivisionist was voorafgaand aan het bekerduel de favoriet, maar begon zeer matig aan het duel. De ploeg van trainer Uli Landvreugd was zeer onnauwkeurig in balbezit en werd verrast door de tegenstander die vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. De bal kwam tijdens een counter aan de rechterkant van het veld terecht bij Jaap Zwetsloot die volledig vrijstond en richting keeper Patrick Zonneveld kon opstomen. Zwetsloot schoot in de lange hoek raak: 1-0.

Het doelpunt moest AFC wakker schudden, maar dat was allerminst het geval. De Amsterdammers hadden dan wel meer balbezit dan de opponent, alleen FC Lisse kreeg de grootste kansen in de eerste helft. Enzo Stroo en Jeffrey Klijbroek, die aan een uitstekende wedstrijd bezig was, waren namens FC Lisse dichtbij de tweede treffer, maar tot opluchting van AFC lukte het beide spelers niet om te scoren. Aan het einde van de eerste helft veranderde de wedstrijd drastisch door een rode kaart van Toon Zwetsloot. De broer van de doelpuntenmaker tackelde Matthijs Jesse hard zonder dat er een bal in de buurt was, waardoor scheidsrechter Michael Eijgelsheim niets anders kon doen dan hem eerder naar de kleedkamer te sturen.

Landvreugd wist in de rust dat het anders moest en besloot Thomas Verhaar, Raily Ignacio en Tim Linthorst na de theepauze op het veld te brengen. Hoewel AFC een mannetje meer had, lukte het niet om de bal snel rond te laten gaan en daarmee FC Lisse zoek te spelen. In plaats daarvan moesten de meegekomen toeschouwers van AFC het doen met enkele pogingen van Oussama Siali, maar die waren niet goed genoeg om het doelman Erik Cummins moeilijk te maken. Ignacio maakte in de blessuretijd van de tweede helft nog een treffer, maar de arbitrage keurde het doelpunt af.

Doordat FC Lisse een lange periode met tien man speelde, lukte het de thuisploeg in de verlenging niet meer om hetzelfde te brengen als in de eerste negentig minuten. AFC drong steeds meer aan en kwam na zeven minuten in de verlenging op een voorsprong. De ingevallen Ignacio maakte de treffer, waardoor AFC de mogelijkheid kreeg om de wedstrijd uit te spelen. FC Lisse was in de laatste secondes van de wedstrijd nog wel dichtbij de gelijkmaker, maar David Verweij nam de bal niet goed mee. Vervolgens liet Eijgelsheim het laatste fluitsignaal klinken.

“We begonnen absoluut niet goed aan de wedstrijd”, reageerde Landvreugd na afloop. “De spelers kregen het niet voor elkaar om de bal het werk laten doen en tot grote kansen te komen. Wanneer je dan tegen tien man komt te spelen, moet je het veld breed houden om het makkelijker te maken. Ook dat deden we niet en dan krijg je het moeilijk. Desondanks is het in de beker vooral belangrijk om door te gaan en dat hebben we gedaan. Nu moeten we afwachten wie onze volgende tegenstander wordt.”

Tekst: Jordi Smit