AFC legt Quick Boys na rust over de knie

De ontlading was in Katwijk best groot, direct nadat AFC het thuisveld van Quick Boys verliet met een 1-3 overwinning op het scorebord. Begrijpelijk, want met de zesde overwinning op rij haalde de ploeg van trainer Benno Nihom een dubbel resultaat binnen. Naast dat de leidende positie op de ranglijst met succes werd verdedigd, zetten de roodzwarten Quick Boys als één van de naaste concurrenten tegelijkertijd op grotere achterstand. Nihom was na afloop de eerste om op te merken dat het nog seizoen nog heel lang is, maar feit is ondertussen wel dat AFC zich tot nu toe in de Tweede Divisie als de absolute smaakmaker manifesteert en daarbij zich qua stabiliteit alleen maar verder lijkt te ontwikkelen.

Met de twee topspitsen Raily Ignacio en Melvin Platje in de voorste linie loerend op hun kans, en de eveneens frequent scorende Splinter de Mooij daar kort achter, startten de Amsterdammers direct al soeverein. De thuisploeg had in de beginfase niets in te brengen tegen het geconcentreerde verdedigingsblok. Pas in de twintigste minuut zag doelman Gijs van Zetten iets wat in de verte op een schot leek op zich afkomen. Even later waagde AFC-er Guus van Weerdenburg zich aan een afstandsschot, maar dat zeilde ruimschoots voor het doel langs. Het had er ondertussen alle schijn van dat de openingstreffer van AFC nog maar een kwestie van tijd was. Met nog tien minuten te gaan leek dat moment aangebroken, ware het niet dat Raily Ignacio uit zijn fraaie wegdraaiende beweging de paal raakte en Cody Klaver de terugstuitende bal zo vrij als een vogeltje niet in maar over het doel schoot. Zuurder was dat nog in diezelfde minuut Quick Boys-spits Danny van den Meiracker van afstand wél raak schoot. Doelman Van Zetten werd zichtbaar verrast en AFC keek opeens tegen een onverdiende achterstand aan.

Reparatiewerk in de rust
Benno Nihom trok vanaf de zijlijn de juiste conclusie: “Wij hebben ons in slaap laten sussen door Quick Boys. In de rust was het zaak om de boel te repareren. Wilden wij de wedstrijd omkeren dan moesten er een paar voorwaarden gecreëerd worden, zoals het leveren van energie en het winnen van de duels. En verder natuurlijk het weer oppakken van de speelwijze van de eerste fase van de eerste helft. Daarbij moesten wij met meer energie en tegelijk ook guld de weg naar voren zoeken, want daar ligt onze kracht. Wij zijn er niet het elftal naar om omgeremd te gaan stormlopen.”

Laat dat nu precies datgene zijn dat de AFC-coach zijn ploeg in tweede helft in praktijk zag brengen. Met zijn opmerking dat er na rust maar één ploeg die voetbalde was, en dat dat AFC was, deed Nihom de thuisploeg misschien een klein beetje tekort. Maar feit was wel dat de lijstaanvoerders simpelweg een klasse beter voetbal op de mat legden dan hun veel meer zwoegende tegenstanders. Vriend en vijand zagen een goed voetballend team dat altijd naar de voetballende oplossing zocht. De onvermijdelijke gelijkmaker liet nog zo’n twintig minuten op zich wachten. Het was Splinter de Mooij die een verre voorzet perfect achter Quick Boys-doelman Paul van der Helm deponeerde.

AFC wilde meer, en kreeg dat tien minuten later ook. Melvin Platje tekende, felbetwist maar volgens de arbitrale leiding net niet in buitenspelpositie, voor de verdiende 1-2. Met de moed der wanhoop trok Quick Boys naar voren, waardoor AFC in de omschakeling onvermijdelijk veel ruimte kreeg geboden. Gijs van Zetten trad enkele keren handelend op, waarvan één keer met het nodige grabbelwerk. Steevast kwam de doelman als overwinnaar uit de strijd. Het was tenslotte invaller Matthijs Jesse die van de ruimte profiterend in extremis de eindstand op 1-3 bracht.

“Man, ik heb een echt goede ploeg,” glunderde Nihom bij zijn nabeschouwing. “Er is geloof bij de jongens, er is acceptatie. Met deze groep is het heerlijk werken. Het enige wat ik me nog wensen kan is dat wij negentig minuten lang zo superdominant als vandaag kunnen spelen. Vanmiddag lukte dat zeventig minuten.”