AFC overtuigt in generale voor bekerclash met Vitesse 

AFC hervatte de competitie in de Tweede Divisie met de uitwedstrijd tegen de beloften van Almere City FC, een ontmoeting die in het Amsterdamse kamp niet op voorhand als een makkie werd gezien. De eerste wedstrijd in augustus 2023 werd dan wel met 4-1 gewonnen, maar destijds waren vriend en vijand het erover eens dat die ruime score zonder meer geflatteerd mocht worden genoemd. Conditioneel en ook qua veldspel was Jong Almere bij de seizoensopening namelijk beslist niet de mindere. Maanden later bleek de gelijkwaardigheid van beide ploegen nog altijd duidelijk af te leiden uit de stand. Want beiden ploegen vonden zichzelf bij het ingaan van de winterstop terug in de middenmoot.

Het team van coach Benno Nihom sloot ondertussen het kalenderjaar 2023 wel buitengewoon positief af, met én de terugkeer in het linkerrijtje via een uitoverwinning bij FC Lisse én vier dagen later het bereiken van de achtste finale KNVB-beker ten koste van RKAV Volendam. De grote vraag was dan ook of direct na de winterstop de opwaartse lijn kon worden vastgehouden en zo mogelijk nog uitgebreid, in de aanloop van wat op donderdag 18 januari a.s. mogelijk al de topwedstrijd van het jaar 2024 kan worden. Want zo zal een goed resultaat op bezoek in de GelreDome bij de profs van eredivisionist Vitesse zeker betiteld worden, in afwachting van het eventuele moois dat daarna nog kán volgen.

Op het belangrijkste bijveld bij het Yanmar stadion toonde AFC zich direct vanaf de aftrap gediscplineerd en alert AFC. De vijfmansverdediging voor doelman Gijs van Zetten, aangevoerd door Dalian Maatsen en Tim Linthorst, had prima het oog op de behendige aanvallers van Jong Almere. De thuisploeg verwierf zich hooguit een licht optisch overwicht, maar kreeg geen moment de gelegenheid om reële scoringsmogelijkheden te creëren. AFC deed overigens aanvankelijk offensief evenmin van zich spreken, maar dat veranderde in de tweeëntwintigste minuut op slag toen uitgerekend Oussama Siali via de binnenkant van de paal zijn ploeg op voorsprong zette. Dat uitgerekend Siali scoorde was opmerkelijk, want hij was degene die thuis tegen Jong Almere alle vier doelpunten voor zijn rekening nam. Vanaf dat moment was AFC aanvallend ‘los’. De Almeerse doelman stond eerst nog een tweede treffer uit een schot van Melvin Platje in de weg, maar direct daarna tikte Splinter de Mooij alsnog de 0-2 in de touwen. Die stand bleef tot aan de rust gehandhaafd, al miste Platje op een haar na de kans op een nog grotere voorsprong. Verdedigend was er al die tijd geen vuiltje aan de lucht voor AFC.

Na de hervatting was de overmacht van AFC zo mogelijk nog groter. Middenvelder Noa Benninga tekende al binnen drie minuten met een afstandsschot voor 0-3. De strijd was nu definitief gestreden. Jong Almere probeerde het nog wel, maar tot het verzetten van de bakens lieten de AFC-ers het geen moment meer komen. Ook niet toen Gijs van Zetten een tegentreffer moest toestaan, nadat uit een op zich goede keepersactie de bal bij een vrij inlopende Almere-aanvaller belandde. Want nauwelijks vijf minuten later bereikte Van Zetten met een verre uittrap Splinter de Mooij in het andere doelgebied. De goed spelende aanvaller bediende Wessel Been vervolgens op maat, waarna de invaller met een gedecideerde treffer andermaal zijn waarde voor de selectie van AFC bewees. De middag werd tien minuten voor tijd voor AFC nog mooier toen een andere invaller, Soufiane Hetli, de 1-5 eindstand op het scorebord bracht.

AFC-trainer Benno Nihom was na afloop dik tevreden met het resultaat én de speelwijze. “Het is duidelijk dat wij de weg naar boven hebben gevonden. Alle puzzelstukjes vallen nu op z’n plaats, doordat alle drie facetten om tot resultaat te komen klopten. In de eerste plaats maak je een analyse van de tegenstander. Als tweede bedenk je op basis van die analyse een strijdplan. En in de derde plaats voer je dat strijdplan precies zo uit als je dat uitgedacht hebt. Vandaag klopte dit helemaal. Waar ik ook heel trots op ben is dat wij, anders dan bij de seizoensopening, in fitheid niets meer tekort kwamen tegenover de jonge profs van Almere. Sterker nog, in mijn ogen waren wij zo tegen het einde beslist een stukje frisser dan de tegenstander.”

Nihom kon door het scoreverloop in de tweede helft uiteindelijk zonder enige zorg de maximale vijf wissels toepassen. “Aan het einde staan we gewoon met veel jonge gasten in het veld. Prachtig om te zien hoe de invallers door de ervaren krachten in mijn ploeg als het ware gedragen worden. Juist dat wilde ik zo graag zien in het elftal.”

Dat AFC een superdosis vertrouwen had getankt voor het bekerwedstrijd tegen Vitesse kon en wilde Nihom uiteraard niet ontkennen. “Ja, het goede gevoel is er zeker. En inderdaad, Vitesse is dit seizoen nog niet echt in goede doen geweest. Er is echter vooraf niet veel van te zeggen, want in één enkele wedstrijd moet het gebeuren. Wat wij in ieder geval gaan doen is onze huid zo duur mogelijk verkopen. En verder gaan we er voor de club AFC natuurlijk een feestje van maken, zeker weten.”

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Tweede Divisie

Tekst: Jakob Kos

Foto’s: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC