Home / Algemeen / AFC struikelt over dadendrang van hekkensluiter GVVV en ziet Katwijk verder uitlopen

AFC struikelt over dadendrang van hekkensluiter GVVV en ziet Katwijk verder uitlopen

AFC is zaterdagmiddag in Veenendaal tegen een verdiende nederlaag aangelopen bij hekkensluiter GVVV, dat tot zaterdag pas 2 punten had. In een weinig enerverende wedstrijd op het door de coronaregels grauwe en desolate Sportpark Panhuis, gingen de Amsterdammers met 1-0 over de knie, door een doelpunt in de tweede helft van Justin Spies. GVVV speelde de wedstrijd netjes uit en sleepte daarmee de eerste (en terechte) overwinning van het seizoen binnen.

Avondlockdown, afgelast en ingelast

De nieuwe coronamaatregelen waren ook in Veenendaal het gesprek van de dag. Door de maatregelen zit het land effectief in een lockdown na vijven, er mag nog wel gevoetbald worden, als het maar voor vijf uur gebeurt. Hierdoor is het niet uitgesloten dat dit ook zal leiden tot het stilleggen van de amateurcompetities en dus de Tweede Divisie, fijne bijvangst voor het kabinet, omdat de nodige trainingsarbeid door de amateurs nu net in de avonduren wordt geleverd. De door de KNVB gedroomde voetbalpiramide speelt in ieder geval door (Eredivisie en Eerste Divisie), maar voor het semi-professionele voetbal in de Tweede en Derde Divisie zal dat dus mogelijk anders zijn.

Een ander coronaverhaal is dat het duel tussen GVVV en AFC eigenlijk aanstaande dinsdag op het programma stond. Dit omdat er op 13 november coronagevallen waren bij GVVV. Dit weekeinde stond voor AFC een duel tegen ASWH op het programma en zou GVVV het opnemen tegen IJsselmeervogels. Beide teams kregen echter bezoek van het coronavirus en dus had de Tweede Divisie er weer een paar afgelastingen bij. De KNVB was er (blijkbaar) als de kippen bij en na contact met beide clubs, werd GVVV AFC snel ingelast voor deze zaterdag. Of de KNVB ten tijde van deze actie al op de hoogte was van de aan te kondigen maatregelen is niet bekend, maar door deze Houdini-act met wedstrijden is ook voorkomen dat de wedstrijd voor aanstaande dinsdag nogmaals afgelast zou moeten worden. Gelukkig blijft de stand er hierdoor nog enigszins normaal uitzien.

Gewaarschuwd AFC

Dan waar het het op een voetbalzaterdag over zou moeten gaan, de wedstrijd. AFC had zich eerder dit seizoen al behoorlijk verslikt in een laagvlieger, in het weekeinde voor de beker wedstrijd tegen Heerenveen. Een tot het bot gemotiveerd Jong Volendam verraste AFC volledig op Goed Genoeg en won met 1-3. De mannen van Ulrich Landvreugd moesten dus op hun hoede zijn en GVVV absoluut niet onderschatten. Met GVVV troffen de Reds een gemotiveerde ploeg die na een gedwongen coronapauze van twee weken onder leiding van een kakelverse trainer (Gery Vink) het veld betrad.

Dinsdag in Rijnsburg hadden de fans van Rijnsburgse Boys de wedstrijd nog opgeluisterd met knalvuurwerk, waarna de wedstrijd met behoorlijk wat vuurwerk begon. De fans van GVVV, toch wel bekend om zo nu en dan een sfeeractie, waren thuisgebleven, geen vuurwerk voor de wedstrijd dus. Dat laatste gold ook voor de eerste helft, want het werd een nogal lauwe vertoning. GVVV wilde lekker voetballen en begon de wedstrijd fris en met veel energie. AFC vond het allemaal goed, speelde afwachtend en deelde af en ongevaarlijke speldenprikjes uit, maar het viel voornamelijk op door gebrek aan inspiratie en slordig balverlies. De eerste helft was duidelijk voor GVVV, het speelde met inzet, won zijn duels, maar was eigenlijk alleen gevaarlijk via de beste man van het veld, oud AFC’er Joshua Patrick. Met zijn handige dribbels en gedreven spel bezorgde de aanvaller de defensie van AFC meer dan genoeg werk. Wellicht interessant voor AFC om eens poolshoogte bij hem te nemen.

Meer energie

Landvreugd had zijn ploeg in de rust gemaand om dezelfde hoeveelheid energie in het spel te leggen als tegenstander GVVV. Dat was ook best goed te zien. AFC nam het heft wat meer in handen, begon wat beter te voetballen, maar bleef ook slordig en verloor daardoor teveel duels. Na een minuut of 5 werd Splinter de Mooij met een boogballetje voor de keeper gezet, zijn assist op Joël Tillema leverde niet de 0-1 op. Kort daarna werd een schot van Guus van Weerdenburg gestopt. Met nog een half uur te spelen haalde Landvreugd van Weerdenburg naar de kant, Derre Kwee was zijn vervanger, Cody Claver ging naar de linksbackpositie en Kwee nam het over op rechts. Hiermee probeerde AFC de druk op te voeren en dat lukte aardig. GVVV werd wat teruggedrongen, maar was toch ook een aantal keer aardig in staat AFC hoog op te vangen, waardoor er weinig gevaar gesticht werd. AFC had gebrek aan snelheid en diepgang. Landvreugd besloot daarom zijn buitenspelers pur sang, Matthijs Jesse en Segun Owobowale, van de bank te laten komen om warm te lopen. Tijdens de voorbereiding voor het slotoffensief werd de bal zoveel mogelijk in de ploeg gehouden om op safe te spelen.

Slotoffensief met tegenvaller

Voor de broodnodige drie punten was een slotoffensief nodig, Landvreugd bracht Jesse en Owobowale voor Thomas Verhaar en Splinter de Mooij om dit te bewerkstelligen. Het liep helaas anders want ze waren nog niet koud een minuut in het veld, toen GVVV uit het niets een dreun uitdeelde. Na een scrimmage werd Justin Spies op de zestien meterlijn aangespeeld. Hij haalde goed uit, Van Zetten had er weinig tegenin te brengen: 1-0. Hoewel op dat moment tegen de verhoudingen in, was de voorsprong voor de gasten niet onverdiend. Bij de hervatting na het doelpunt, riepen de GVVV’ers tegen elkaar vooral vooruit te blijven voetballen en niet achteruit te gaan lopen. Ondanks het feit dat AFC aandrong met wat aardige kansen (onder andere schoten van Claver en Tillema) hing de 2-0 meer in de lucht dan de 1-1 (kansen voor Spies en Patrick). In de extra tijd was er nog plaats voor een absoluut slotakkoord, Gijs van Zetten trok nog twee keer mee naar voren bij een corner, er werd zelfs nog een keer een bal na een kluts in de zestien door een GVVV’er van de lijn gehaald. Het eindsignaal van Scheidsrechter Thomas Hardeman was het beginsignaal voor een GVVV-feestje. Door dit resultaat loopt Katwijk verder uit. Concurrent voor de tweede plaats Jong Sparta won en staat nu met een wedstrijd minder gespeeld boven AFC. Concurrenten HFC en de Treffers gingen onderuit, waardoor AFC nog in de top van de Tweede Divisie blijft meedoen, voor een gedroomde tweede titel zal er een en ander stevig verbeterd moeten worden aan Amsterdamse kant.

Tekst en foto: Daniël Stokvis

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC