AFC teleurgesteld over uitsluiting TOTO KNVB Beker: “Natuurlijk is het zuur”

AFC kreeg deze week evenals 25 andere amateurverenigingen te horen dat de TOTO KNVB Beker verder gaat zonder amateurclubs. Die beslissing kwam voor voorzitter Ad Westerhof niet als een verrassing. “In oktober kondigde de KNVB dit al aan, dus het was meer een bevestiging”, reageert de bestuurder.

De Amsterdamse voetbalclub zou het in de eerste ronde van het bekertoernooi opnemen tegen Capelle, een middenmoter in de Hoofdklasse. AFC leek dan ook een goede kans te maken op het bereiken van de tweede ronde, maar door het besluit van de KNVB mocht dit niet zo zijn. “Het programma voor het betaald voetbal wordt anders simpelweg te vol. Ik begrijp de beslissing, maar natuurlijk is het zuur. Van de 26 amateurclubs speelden 18 tegen elkaar, waardoor sowieso 9 clubs door zouden gaan naar de volgende ronde. Het is zonde dat dit nu niet gebeurt. Maar uiteindelijk is de TOTO KNVB Beker het toernooi van de profclubs, niet van ons. De KNVB wil dan ook het programma van het betaald voetbal niet in de war schoppen. Maar uiteindelijk blijft het vervelend en jammer voor ons.”

Deze week zitten de Divisieclubs weer met elkaar om de tafel om het over de huidige situatie te hebben. Voorlopig is het streven om in januari de competitie weer op te starten, met een bomvol programma als gevolg. Het is dan de bedoeling dat de Divisieclubs tot 10 juni blijven voetballen, inclusief een dubbel programma met Pasen en Pinksteren. “Dan kan het net, maar dan moet het wél mooi weer blijven. Mochten we in februari drie weken sneeuw hebben, dan hebben we al een probleem.” Westerhof vraagt zich echter af of in januari al gevoetbald kan worden. “Als we met de Kerst met maximaal zes personen zitten, dan kunnen we anderhalve week later niet met vijftien man op het veld staan om te trainen. We moeten daarnaast vier weken van tevoren beginnen met trainen, want anders regent het blessures.” Voorlopig blijft AFC dan ook bovenaan staan in de Tweede Divisie. “We mogen onszelf winterkampioen noemen, ook al hebben we pas een paar wedstrijden gespeeld. Bovendien zijn we nog altijd regerend kampioen van de Tweede Divisie. We wachten de komende periode af hoe de competitie verder gaat.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC