AFC uitgeschakeld in de eerste ronde van de TOTO KNVB beker

Wegens de goede prestatie in de disctrictsbeker van het voorgaande seizoen mocht AFC (zaterdag) mee doen aan de eerste kwalificatie ronde van de TOTO KNVB beker. Bij de loting werd de ploeg van Benno Nihom gekoppeld aan Unitas uit Gorichem. Het afgelopen seizoen speelde Unitas in de Hoofdklasse, maar de club promoveerde door openstaande plekken naar de Derde Divisie Zondag.

Aan het begin van de wedstrijd gingen de ploegen gelijk tegen elkaar op. Snel in de wedstrijd kreeg AFC al de eerste mogelijkheid, een kopbal van Rob Rietveld ging over. AFC stichtte vervolgens gevaar vanaf de zijkanten en door de bal vervolgens voor te geven. Alleen zorgde dit niet voor kansen. Wel zette de bezoekers uit Gorichem een tandje erbij. Met de rappe voorhoede werd het de AFC-verdediging moeilijk gemaakt. Halverwege de eerste helft werd de bal door scheidsrechter Prick op de stip gelegd, nadat AFC een vermeende overtreding had gemaakt. Jay-Jay Meierdres, de rechtsbuiten van Unitas, verzilverde de mogelijkheid en zette de bezoekers op 0-1. Tweede deel van de eerste helft was voor Unitas. AFC werd onder druk gezet door de rood-witte tegenstander. Het zorgde voor een paar schoten van de Derde Divisionist. Vlak voor rust dacht AFC aan een penalty, nadat de bal vermeend tegen de arm van een verdediger was gekomen. Scheidsrechter Prick wuifde het weg.

In het tweede bedrijf kwam AFC beter in de wedstrijd. De ploeg van Nihom ging strijden voor elke meter. Ook werd Unitas slordig in de opbouw. De Amsterdammers combineerde af en toe goed, alleen in de laatste fase van de aanval stond het vizier niet op scherp. Vijftien minuten in de tweede helft verdubbelde Unitas de score. Nadat er een overtreding werd gemaakt op Everon Pisas, oud aanvaller FC Dordrecht, ging de bal weer op de stip. De tweede penalty werd binnengeschoten Ilias Zaïmi. Snel daarna maakten de Amsterdammers de aansluitingstreffer. Uit een echte klutsgoal werd er gescoord door invaller Zep Swijghuisen.

Met 70 minuten op de klok begon het Amsterdamse offensief. Door de aansluitingstreffer was er het geloof dat er een gelijkspel uit te slepen was. De ploeg van Nihom stichtte gevaar en kreeg kansen. De doelman van Unitas kon de bal op de lijn een halen, nadat hij en spits Zwijghuisen allebei voor de bal gingen. Echter moest AFC met een man minder het offensief continueren.  Na een forse charge kreeg Justin Swart rood. Er volgde een kort opstootje, meer kaarten hield de scheidsrechter op zak. De wedstrijd kende verder irritaties en overtredingen, beide ploegen wilden namelijk graag door naar de volgende ronde. AFC probeerde de gelijkmaker te maken, om zo een verlenging te forceren. In de blessuretijd ging de bal aan beide kanten voorlangs het doel. In de laatste minuut kreeg AFC een vrije trap, ook doelman Gijs van Zetten ging mee. De vrije trap verdween in de handen van Unitas-keeper Ruud Verberk.

Toen Verberk de bal weer naar voren schoot, maakte scheidsrechter Prick een eind aan de wedstrijd. AFC is door Derde Divionist uitgeschakeld. Unitas treft in de volgende ronde eerste klasser DTS Ede.

Foto’s: Tom Poederbach. Klik hier om het hele album te zien.