Home / Algemeen / AFC uitgeschakeld voor promotie
Foto Tom Poederbach: Tim Wulffraat baalt na een gemiste kans

AFC uitgeschakeld voor promotie

Zaterdag tweedeklasser AFC is er niet in geslaagd om de finale van de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse te halen. De 2-1 overwinning op Marken was niet voldoende na de 3-1 nederlaag van vorige week. De ploeg van Wessel Colijn speelt dus ook komend seizoen weer in de tweedeklasse. Marken speelt vanaf zaterdag de finale tegen Aalsmeer dat afrekende met UVV.

De 2-1 overwinning  was  een doelpunt te weinig om de volgende ronde te halen. “Ik vind het jammer dat we het niet gered hebben maar ik ben ongelofelijk trots op mijn spelers.” Het waren de laatste woorden van trainer Collijn in de bus terug naar Amsterdam.

Om stipt half drie floot de uitstekend leidende arbiter de Augustin voor het eerst op het fluitje en de wedstrijd kon beginnen. AFC liet in de begin fase meteen merken dat de wedstrijd van vorige week geen verloren zaak was en ging op zoek naar een vroege treffer. Op de eerste vijf minuten na nam AFC meteen het heft in handen en domineerde de ploeg van Colijn. De bal ging goed rond en er was veel beweging op het middenveld en voorin.

Door de vele positie wisselingen voorin kreeg Marken amper grip op het spel van AFC. Dat resulteerde in de 22ste minuut tot een goede goal van AFC. Het was centrale verdediger Louis Stam die met een perfecte pass Wulffraat bediende. Wulffraat liet daarmee zien waarom hij genomineerd is voor het ‘talent van het jaar’ en volgend seizoen aansluit bij de zondag selectie. Met een mooie schaarbeweging passeerde hij zijn tegenstander alsof die er niet stond en hij vond de verre hoek en gaf doelman Mike Oudshoorn het nakijken (0-1).

AFC zakte na haar treffer niet in en ging op zoek naar meer om de vorige week opgelopen achterstand direct goed te maken. Al was het wel oppassen geblazen. Marken beschikte over een goede voorhoede en loerde net als vorige week op de counter. Na een half uur spelen was het  Floris Dokkum die van ver buiten de zestien hoog over schoot. Met een paar goede actie’s van onder andere Ben van Kessel en Wulffraat leek AFC de marge in de eerste helft al te kunnen uitbreiden maar het verzuimde in deze.

Waar in de eerste helft AFC het heft in handen nam was het nu Marken dat sterk uit de startblokken kwam. Het duurde niet lang voor AFC weer controle kreeg op de wedstrijd. Wel was daar uit het niets een grote kans voor Marken. Het was Arno Boes die oog in oog stond met doelman Jort Berghuis. Berghuis liet zien dat het een goede doelman is en hield met een goede redding zijn ploeg op de been. Waar AFC in de eerste helft de linie’s klein hield en vooruit durfde te spelen leek er in de tweede helft toch angst in de ploeg te sluipen. AFC speelde met name de lange bal en er was te veel ruimte tussen de  linies. Na een uur spelen leek Marken op 1-1 te komen maar  een overtreding op doelman Berghuis voorkwam de gelijkmaker. Nog geen minuut later besloot Muus Visser van Marken te gaan lopen met de bal en hij liep heel makkelijk door de defensie van AFC. Met een stift probeerde hij Berghuis te verschalken maar de doelman bleef goed staan en voorkwam wederom een treffer.

In de 70ste minuut was het wederom Wulffraat die van zich liet spreken. Na een goede pass van Dokkum krulde Wulffraat de bal naar de verre hoek. Doelman Oudshoorn liet met een mooie redding zien dat ook hij over voldoende kwaliteit beschikt. Een kwartier voor tijd viel het doek voor AFC. Roy Springer werd in de zestien meter vrij gespeeld en met een goed geplaatst schot liet hij Berghuis kansloos. 1-1. Hiermee leek het sprookje voor AFC te zijn afgelopen. Maar niets bleek minder waar. Zes minuten voor tijd werd er terecht een handsbal geconstateerd door scheidsrechter Augustin en dus wees de leidsman zonder twijfel naar de stip. Het was Wulffraat die de keeper de verkeerde hoek in stuurde en voor zijn tweede treffer deze middag tekende (1-2).

Hiermee kwam het geloof terug bij AFC om met twee doelpunten verschil te winnen. Vlak voor tijd was het aanvoerder Thomas Heemskerk met een kans voor AFC maar hij schoot de bal over het doel van Marken. Waar er eigenlijk meer in had gezeten voor de Amsterdammers bleef de uitslag 1-2 en dat was niet genoeg om de volgende ronde van de nacompetitie te halen. Na afloop was de teleurstelling goed zichtbaar bij de ploeg van Colijn. Teammanager Tim de Groot: “Nu was je er zo dichtbij en dan is het extra zuur dat je een doelpunt te kort komt maar het is klasse wat de jongens hebben gepresteerd. Na een moeizame seizoenstart hebben we een uitstekende tweede helft gekend.”

Tim Wulffraat scoorde voor de zoveelste keer dit seizoen en ook vandaag was hij belangrijk voor zijn ploeg. “Ik had graag nog twee wedstrijden willen spelen met deze jongens maar het mocht niet zo zijn. Het is jammer dat we ook vandaag geen voorsprong hebben kunnen vast houden. Tijdens de wedstrijd merkte je gewoon dat we beter waren dan de tegenstander. Voor rust hadden we er nog een of twee moeten maken dan was het een hele andere wedstrijd geworden.”

Ook trainer Colijn was teleurgesteld maar toch overheerste het trotse gevoel. “Het is jammer dat je het net niet redt maar dat neemt niet weg dat ik trots ben op mijn jongens. Vorige week hebben we misschien iets teveel weggegeven maar ik denk dat je vandaag met een beetje meer geluk er gewoon meer in schiet en de schade herstelt. Het mocht helaas niet zo zijn. We gaan met opgeheven hoofd richting Amsterdam”

Verslag: Rachid El Guebli
Foto’s Tom Poederbach

 

Send this to a friend