AFC (zaterdag) door winst op Victoria weer aan kop

Ze waren de koppositie heel even kwijt, maar AFC voert de ranglijst van de zaterdag eerste klasse A weer aan. Door een 4-0 overwinning op Victoria klom de ploeg van Jorg Smeets over Huizen heen. Bovendien hebben de Amsterdammers de eerste periodetitel voor het grijpen.

De hele week liepen de spelers rond met een ‘klotegevoel’ na de verrassende nederlaag op bezoek bij BOL. Om ervoor te zorgen dat AFC zich niet opnieuw zou verslikken in een promovendus, werd erop gehamerd dat de thuisploeg de gekkensluiter niet mocht onderschatten. Snel het verschil maken was het doel tegen Victoria en dat lukte ook, nadat de Amsterdammers in de openingsfase ontsnapten aan een inzet die door Daryl Gerritsen van de doellijn werd gehaald.

Diezelfde Gerritsen opende na twintig minuten van dichtbij de score. Zes minuten later deed Thierry van der Kooye hier een schepje bovenop. Een voorzet van Mike van den Steenhoven belandde voor zijn voeten en daar wist de aanvaller wel raad mee: 2-0.

In het begin van de tweede helft voerde Victoria de druk op, in de hoop een aansluitingstreffer te forceren. Doelman Jort Berghuis, die zou gaan afbouwen maar vanwege de schorsing voor Gijs van Zetten terugkeerde onder de lat, hield zijn doel schoon en speelde vervolgens een belangrijke rol in de 3-0. Zijn verre uittrap zorgde ervoor dat Van der Kooye op de doelman kon afgaan, met Mauritsio Helstone. De aanvaller bleek niet zelfzuchtig en gunde de 3-0 aan Helstone.

“Als ik ‘m zou missen, zouden ze mijn kop eraf hakken. Dan kies ik maar voor een zeker doelpunt”, lachte Van der Kooye. Na de 3-0 was het verzet van de Hilversummers gebroken en kon AFC de wedstrijd rustig uitspelen. Tien minuten voor tijd bepaalde invaller Tjerk Posthuma de eindstand op 4-0.

Na afloop van de overwinning werd alvast gekeken naar de aankomende competitiewedstrijd, over twee weken bij FC Aalsmeer. “Als we die winnen, hebben we de eerste periodetitel en mogen we sowieso nacompetitie spelen”, weet Van der Kooye. “Maar in ons kampioensjaar in de eerste klasse verloren we daar. Aalsmeer is een ploeg die ons niet echt ligt.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.