AFC zaterdag eindigt ook tegen FC Breukelen met lege handen

Het is AFC in de zaterdag eerste klasse A niet gelukt zich te herstellen van de nederlaag bij FC Aalsmeer en het mislopen van de eerste periode. Het duel op eigen veld tegen FC Breukelen werd voor de ploeg van trainer Jorg Smeets zelfs een behoorlijke deceptie: 0-3. Door het verlies zakken de Amsterdammers naar plek vier op de ranglijst.

Breukelen had de organisatie goed staan, was levensgevaarlijk op de counter en profiteerde hier na de pauze uiteindelijk drie keer van. Een totale offday wilde AFC-middenvelder Wessel Westerhof het niet noemen. Gebrek aan geluk was eerder de omschrijving. “De eerste de beste bal na rust die zij voor de goal gooien, gaat er in. Bij ons gaat ie tegen een voet, buik of rug als wij op goal schoten. Ik had niet het gevoel dat wij nog gingen scoren deze wedstrijd. Hij wilde er gewoon niet in. Ik denk als jij deze wedstrijd nog 99 keer speelt, dat je hem 99 keer wint.”

De eerste helft was weinig enerverend. De eerste twintig minuten bestonden louter uit speldenprikjes. Mitchel Faerber zorgde halverwege het eerste bedrijf voor de eerste grote kans. De kopbal van de spits belandde op de lat, maar Faerber werd al afgefloten voor duwen. Aan de overzijde was Breukelen een aantal keer gevaarlijk met counters op randje buitenspel. De razendsnelle spits Mike Versloot mocht alleen op Gijs van Zetten af, maar de sluitpost kwam perfect zijn goal uit. AFC, dat moeilijk voorbij de muur van Breukelen kwam, was in het laatste twee keer gevaarlijk via Mauritsio Helstone. Poging één zeilde naast en bij poging twee zat doelman Nick Turksma er goed tussen.

Acht minuten na de pauze opende Breukelen de score. Rachid Maamri bereikte Eser Ozkilit, die het leer in één keer in de verre hoek schoot: 0-1. Met deze achterstand moest Smeets wat forceren. Hij bracht Thierry van der Kooye in de ploeg, om voor wat meer power te zorgen in de zestien van de bezoekers. De invaller speelde zich met een uur op de klok goed vrij, maar Turksma redde in de rechterhoek. Een kwartier voor het einde was Van der Kooye met rug naar de goal opnieuw gevaarlijk. De gasten hielden in deze scrimmage echter stand.

Doordat AFC meer druk uitvoerde op de goal, ontstond er voor Breukelen nog meer ruimte in de tegenaanval. De bezoekers kregen grote kansen, maar vergaten AFC de doodsteek te geven. Invaller David van der Velden mikte naast en Versloot schoot uit de draai over. Zeven minuten voor het einde besliste Breukelen het duel alsnog. Een lange bal van Turksma stuiterde in één keer richting Van der Veld, die met een lob Van Zetten verschalkte: 0-2. In het slot kreeg AFC zeker nog meerdere kansen. Maar het geluk zat de thuisploeg bij onder andere pogingen van Justin Swart en Gijs Niehe niet mee. Breukelen deed nog wel een duit in het zakje. Kort nadat Versloot een grote kans miste, bepaalde de aanvaller in de blessuretijd de eindstand alsnog op 0-3.

Het betekende de tweede nederlaag op rij voor AFC en ook voor de tweede keer geen goals voor de roodzwarten. Westerhof: “We moeten gewoon weer een goal maken om in het goede gevoel te komen, want qua voetbal hebben we gewoon een redelijke partij op de mat gelegd. We hebben vandaag gewoon drie goals weggegeven.” Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Tom Poederbach