AFC (zaterdag) heeft geen kind aan AMVJ

Twee jaar geleden streden AFC en AMVJ om het kampioenschap in de zaterdag tweede klasse A, waarbij AFC aan het langste eind aan trok. De ploeg uit Amsterdam-Zuid stootte zelfs door naar de Hoofdklasse en dat verschil wilde trainer Benno Nihom ook zien in de eerste oefenwedstrijd. Dat ging vrij eenvoudig: 6-1.

Na een kleine kritische noot, om aan te geven dat er nog vier bij gemaakt moesten worden en dat AFC in een paar fases niet het klassenverschil liet zien, wilde Nihom zijn spelersgroep een compliment maken. “De spelers hebben allemaal het besef dat wij het komend seizoen met ons voetbal alleen niet gaan redden. Iedereen is topfit begon, hartstikke scherp en we zijn veel sterker gestart dan vorig jaar. Dat moet ook, willen wij ons staande kunnen houden.”

De thuisploeg kwam geen enkel moment in de problemen. Drie ongelukkige momenten van AMVJ zetten in de eerste helft de toon. Nadat een misverstand tussen de Finse doelman Eemelie Erkkilä en verdediger Mark Schol al in de vierde minuut niet kon worden afgestraft – Daan Sutorius schoot een indirecte vrije trap van vijf meter recht in de muur – was het een paar minuten later wel raak. Michael Malmberg liet zijn directe tegenstander zijn hielen zien en legde de bal breed op Thierry van der Kooye: 1-0.

Een eigen doelpunt van Erkkilä (schoot de bal tegen een verdediger aan) en een tweede treffer van Van der Kooye, na een mooie combinatie met Pepijn Veerman, zorgden voor de 3-0 voorsprong bij rust. AMVJ kon daar met alleen een afstandsschot van aanvoerder Chris Boer weinig tegenover stellen.

“Het is goed om te weten waar we staan”, kon er nog met een kleine glimlach van af bij Kumar, die zijn AMVJ bij vlagen toch aardig zag voetballen. Invaller Mauritsio Helstone bracht vlak na rust weliswaar nog de 4-0 op het scorebord, maar de gasten kregen vervolgens met een fraaie eretreffer loon naar werken. René Boer legde de bal vanaf de achterlijn terug op Robin Meerhoff en met de buitenkant van zijn rechtervoet schoot hij raak: 4-1.

Twee technische hoogstandjes van Floris Dokkum zorgden voor de 6-1 eindstand. Eerst krulde de aanvoerder een vrije trap in het doel en even later legde hij de bal panklaar op het hoofd van de teruggekeerde Mitchell Faerber. Kumar kon zich al snel neerleggen bij de ruime nederlaag. “Je ziet hoe groot het verschil is geworden. Bovendien kost onze speelstijl veel energie. Het systeem dat ik voor ogen heb is fysiek heel zwaar: volle bak drukzetten en negentig minuten lang rammen. Dat heeft nog tijd nodig voordat iedereen daar aan gewend is.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)